Franciscus Jozef Maria Wiertz

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Franciscus Jozef Maria Wiertz
FødtFranciscus Jozef Maria Wiertz
2. des. 1942Rediger på Wikidata (81 år)
Kerkrade
BeskjeftigelseKatolsk prest (1968–), katolsk biskop (1993–) Rediger på Wikidata
Embete
  • Roman Catholic Bishop of Roermond (1993–2017) Rediger på Wikidata
NasjonalitetKongeriket Nederlandene
Våpenskjold
Franciscus Jozef Maria Wiertzʼ våpenskjold

Franciscus Jozef Maria Wiertz (født 2. desember 1942 i Kerkrade i nederlandsk Limburg i Nederland) er en nederlandsk katolsk prelat og emeritert biskop av Roermond.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Frans Wiertz var den eldste av ni barn i en katolsk middelklassefamilie. Fra tolv års alder gikk han på Rolduc gutteseminar i Kerkrade. I 1961 fullførte han videregående skolegang. Han bestemte seg for ikke å tre inn i presteseminaret, ettersom han var usikker på livsvalg. Han studerte i et års tid ved Den katolske universitet i Nijmegen, og kom i løpet av første studieår til at han faktisk ønsket å bli prest.

I 1962 begynte han dermed på bispedømmets Philosophicum, som df fortsatt var på Rolduc, men han underviste samtidig i Heerlen. I 1964, Wiertz begynte som teologistudent ved presteseminaret i Roermond.

Prest[rediger | rediger kilde]

Den 23. september 1967 ble han diakonviet av biskopen av Roermond, Petrus Moors, i Carolus-kapellet i presteseminaret i Roermond. Den 30. mars 1968 ble han presteviet av biskop Petrus Moors i St. Christoffel-katedralen i Roermond.

Biskop[rediger | rediger kilde]

Den 10. juli 1993 utnevnte pave Johannes Paul II ham til den 23. biskop av Roermond og dermed den 9. biskop av Roermond siden dets gjenopprettelse i 1853. Han ble bispeviet den 25. september 1993 av kardinal Adrianus Simonis (erkebiskop av Utrecht) i St. Christoffel-katedralen; medkonsekratorer var hjelpebiskop i Roermond Alphonsus Castermans, og Johannes ter Schure, biskop av 's-Hertogenbosch.

Den 2. desember 2017 innvilget pave Frans hans aldersbetingede avskjedssøknad.[1]

Episkopalgenealogi[rediger | rediger kilde]

Hans episkopalgenealogi er:

Referanser[rediger | rediger kilde]