Hopp til innhold

Francisco Ricardo Oves Fernández

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Francisco Ricardo Oves Fernández
Født4. okt. 1928Rediger på Wikidata
Camagüey
Død4. des. 1990Rediger på Wikidata (62 år)
El Paso
BeskjeftigelseKatolsk prest (1952–), katolsk biskop (1969–) Rediger på Wikidata
Embete
NasjonalitetCuba

Francisco Ricardo Oves Fernández (født 4. oktober 1928 i Camagüey i Cuba; død 4. desember 1990 i El Paso i Texas i USA) var en cubansk geistlig og katolsk erkebiskop av San Cristóbal de la Habana.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Han begynte sine prestestudier ved Seminario de San Basilio Magno i El Cobre. Han ble senere sendt av erkebiskopen av Santiago de Cuba, Enrique Pérez Serantes, til Spania for videre studier ved Det pavelige universitet Comillas, hvor han oppnådde lisensiat i filosofi og teologi.

Prest[rediger | rediger kilde]

Francisco Ricardo Oves Fernández ble presteviet den 13. april 1952 i katedralen i Camagüey av erkebiskopen av Santiago de Cuba, Enrique Pérez Serantes. Han var deretter sogneprest i Santa Cruz del Sur til 1961 og redaktør for TV-programmer. Etter revolusjonens seier i 1959 støttet han arbeidet med å bygge en undergrunnk kristendemokratisk bevegelse (Movimiento Demócrata Cristiano). I april 1961 ble han sogneprest i sognet Santa Ana i Camagüey.

Etter fiaskoen med invasjonen av Grisebukta ble Francisco Ricardo Oves Fernández forvist fra Camagüey sammen med en rekke andre geistlige, og flyktet til Havanna til Eduardo Boza Masvidal, hjelpebiskop i erkebispedømmet San Cristóbal de la Habana. I september 1961 ble han landsforvist til Spania sammen med biskop Boza og mer enn 150 prester. Han dro til Roma og møtte pave Johannes XXIII. I Roma, og med støtte fra Calogero Gliozzo S.J., tidligere provinsial, direktør for magasinet Civiltà Cattolica og Institt for Pastoralsosiiologo, studerte han ved Det pavelige universitetet Sankt Thomas Aquinas, hvor han oppnådde en doktorgrad i samfunnsvitenskap.

I 1965, mot råd fra biskopen av Camagüey Adolfo Rodríguez Herrera, returnerte han til Cuba i følget tilPavestolens chargé d'affaires på Cuba, Cesare Zacchi. Han ble professor ved seminaret San Carlos og San Ambrosio i Havanna og utøvde prestetjeneste i bispedømmet Camagüey.

Hjelpebiskop i Cienfuegos[rediger | rediger kilde]

Den 25. april 1969 ble Francisco Ricardo Oves Fernández utnevnt av pave Paul VI til titulærbiskop av Montecorvino og hjelpebiskop i Cienfuegos. Han ble ordinert til biskop 16. juli samme år av biskop Cesare Zacchi, charge d'affaires ved Den hellige stol på Cuba; medkonsekratorer var Alfredo Antonio Francisco Müller y San Martín, biskop av Cienfuegos, og Adolfo Rodríguez Herrera, biskop av Camagüey.

Erkebiskop av Havanna[rediger | rediger kilde]

Den 26. januar 1970 ble han opphøyet til erkebiskop av Havana, etterfølgende Evelio Díaz Cía.

Han ble brakt til Roma i begynnelsen av 1980 på grunn av en nervesykdom. Paven utnevnte Pedro Meurice Estiu til apostolisk administrator sede plena for erkebispedømmet Havanna den 20. februar 1980. Den 28. mars 1981 trakk Francisco Ricardo Oves Fernández seg fra ledelsen av erkebispedømmet. Hnm ble etterfulgt av Jaime Lucas Ortega y Alamino, før dette biskop av Pinar del Río.

Francisco Ricardo Oves Fernández bodde i El Paso i Texas fra 1982, hvor han var generalvikar for de spansktalende, og pastor ved kirken Santo Niño de Atocha.

Han døde av et hjerteinfarkt i El Paso i 1990 og ble opprinnelig gravlagt på Our Lady of Mercy Cemetery i Miami i Florida. I juni 2012 ble hans levninger returnert til Cuba og gravlagt i Havana-katedralen.

Episkopalgenealogi[rediger | rediger kilde]

Hans episkopalgenealogi er:

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ www.catholic-hierarchy.org oves, lest 28. mai 2024