Jaime Lucas Ortega y Alamino

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Jaime Lucas Ortega y Alamino
Jaime Lucas Ortega y Alamino.jpg
Født18. oktober 1936 (82 år)
Jagüey Grande
Beskjeftigelse Katolsk prest (1964–)
Nasjonalitet Cuba
Utmerkelse Kommandør av Æreslegionen

Jaime Lucas Ortega y Alamino (født 18. oktober 1936 i Jagüey Grande på Cuba) er en av Den katolske Kirkes kardinaler, og erkebiskop av Havanna.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Jaime Lucas Ortega y Alamino kommer fra bispedømmet og provinsen Matanzas på Cuba, og er sønn av en arbeider. Etter vanlig skolegang på en offentlig skole tok kan først videreutdannelse med tyngdepunkt innen kunst og vitenskap. I 1956 begynte han på bispedømmets presteseminar, som ble ledet av kanadiske prester. Han studerte filosofi, teologi og etikk i Matanzas og Quebec (Canada).

Prest[rediger | rediger kilde]

Han ble presteviet i domkirken i Matanzas i 1964. Deretter virket han i to år som kapellan i menighetssjelesorgen, inntil han ble fengslet av det kommunistiske regimet og satt til tvangsarbeid i en arbeidsleir i 1966.

Etter sin løslatelse i 1967 ble han utnevnt til sogneprest i hjembyen Jagüey Grande, men måtte på grunn av den akutte prestemangelen som var oppstått etter Fidel Castros revolusjon ha tilsyn med en rekke andre menigheter og kirker i tillegg. I 1969 utnevnte hans biskop ham til domprost for katedralen i Matanzas og til leder for bispedømmets kommisjon for katekese, med særlig vekt på ungdomsarbeidet.

Ortega y Alamino grunnla en kirkelig ungdomsbevegelse og utviklet mange initiativer for ungdommen som f.eks. sommerleirer og teatergrupper. I tillegg underviste han i moralteologi ved presteseminaret i Havanna.

Biskop[rediger | rediger kilde]

I 1978 ble han utnevnt av paven til biskop av Pinar del Rio, i et tradisjonelt svært katolsk område av Cuba. Og i 1981 ble han promovert til erkebiskop av hovedstaden Havanna. Han grunnla mange nye menigheter, opprettet pastoralråd, etablerte møte- og retretthus for prester og lekfolk. Han anstrengte seg også for et levende katolsk ungdomsarbeid. Selv om Kirkens representanter ikke har mulighet til å nå frem via de sosiale massekommunikasjonsmidler som radio eller fjernsyn på Cuba, ble han raskt godt kjent og fikk mange beundrere blant annet på bakgrunn av sine mange modige bidrag til erkebispedømmets månedsavis.

Pave Johannes Paul II kreerte Ortega y Alamino til kardinal i 1994.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]