Frøteger

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Frøteger
En lett synlig svart og rød engtege. Men det finnes arter som er brune og mer «usynlige».
Nomenklatur
Lygaeidae
Populærnavn
Frøteger
Engteger
Hører til
Trichophora,
teger,
nebbmunner
Økologi
Antall arter: ca. 970 kjente, 58 arter i Europa, 6 i Norge
Habitat: på land
Utbredelse: alle verdensdeler
Inndelt i

Frøteger eller engteger (Lygaeidae) tilhører tegene, en gruppe av nebbmunner.

Frøteger har det til felles at munndelene er sugende og at de suger opp næringen. De lever av plantesaft fra planter og trær (mest fra frø).

Man kjenner nær 1000 arter, og det er i Norge funnet seks arter av frøteger. Tidligere ble flere andre grupper, blant annet den artsrike gruppe Rhyparochromidae, regnet til Lygaeidae, og samlet artstall ble derfor mye høyere. Men bare et fåtall finnes i Norge, de fleste artene finnes i varmere strøk.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Frøteger er nebbmunner, det vil si at de har sugende munndeler. De er små til middelsstore teger, litt flate med langstrakt-oval kroppsform. Hodet er trekantet og fasettøynene litt utstående. En del av artene har skarpe farger i rødt og svart, som signaliserer at disse tegene er uspiselige eller giftige, andre er brune eller svarte. Kroppsoverflaten er vanligvis uten tydelig punktering. Beina er slanke.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Frøteger lever på jordoverflaten, på planter og trær, og de fleste er plantesugere. Noen arter er rovdyr og lever av andre mindre dyr, som de fanger og suger kroppsvæsken ut av. Mange arter er skadedyr i jord- og landbruket, ved at de suger plantesaft fra nyttevekster.

Frøteger har ufullstendig forvandling, overgang fra nyklekt larve til det voksne kjønnsmodne insektet går gradvis gjennom flere nymfestadier.

Systematisk inndeling / europeiske slekter[rediger | rediger kilde]

Inntil nylig ble gruppene Artheneinae, Blissinae, Cyminae, Geocorinae, Heterogastrinae, Ninini, Oxycareninae, Pachygronthinae og Rhyparochrominae regnet til Lygaeidae, men de er nå skilt ut som egne familier. Derfor er tallet på arter i gruppen mye lavere enn det man finner i eldre litteratur.

Et latinsk familienavn ender med ...idae, og et navn på en overfamilie på ...oidea.

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Coulianos, C.-C. 1998. Annotated Catalogue of the Hemiptera-Heteroptera of Norway. Fauna Norv. Ser.B 45 (1-2), side 11-39
  • Australian Faunal Directory – Lygaeidae (2002) [1]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]