Piesmatidae

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Piesmatidae
Piesmatidae
Vitenskapelig(e)
navn
:
Piesmatidae
Norsk(e) navn:
Hører til: Lygaeoidea, teger,
nebbmunner,
insekter
Antall arter: 40, 11 i Europa, fire arter i Norge
Habitat: på land
Utbredelse: alle verdensdeler
Delgrupper:

Piesmatidae er en familie av insekter som tilhører tegene, en gruppe av nebbmunner. De er en artsfattig familie som bare omfatter rundt 40 kjente, nålevende arter fordelt på tre slekter. Det er funnet fire arter i Norge, men tre av dem er sjeldne og rødlistet i Norge. Arten Piesma unicolor er bare med sikkerhet kjent fra fjellet i Sør-Norge og er følgelig en norsk ansvarsart.

De har det til felles at munndelene er sugende og at de suger opp næringen. De lever av plantesaft.


Utseende[rediger | rediger kilde]

Små (2 – 4 mm), grålige, flate teger. Oversiden er ganske rynkete. Kroppen er langstrakt oval sett ovenfra, hodet ganske lite, antennene fire-leddete, det ytterste leddet danner en svak kølle. Beina er ganske korte. Scutellum er lite og trekantet.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Piesmatidae lever av plantesaft, mange arter er knyttet til meldefamilien (Chenopodiaceae) og nellikfamilien (Caryophyllaceae), det er også noen som går på akasier (Acacia spp.).


En gammel gruppe[rediger | rediger kilde]

Den primitive arten Cretopiesma suukyiella er beskrevet fra rav fra Kritt-tiden funnet i Burma. Dette er rundt 100 millioner år gammelt og viser at Piesmatidae er en gammel gruppe, kanskje en av de eldste familiene av teger.

Systematisk inndeling / europeiske arter[rediger | rediger kilde]

Plasseringen av Piesmatidae er svært usikker. Tradisjonelt har de vært plassert i Lygaeoidea, men det er ting som taler for at de er en enestående, primitiv gruppe som bør plasseres i en overfamilie for seg selv, denne bør i så fall hete Piesmatoidea.

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Grimaldi, D.A. og M.S. Engel (2008) An Unusual, Primitive Piesmatidae (Insecta: Heteroptera) in Cretaceous Amber from Myanmar (Burma). American Museum Novitates 3611: 1-17. [1]
  • Fauna Europaea, utbredelsesdatabase over europeiske dyr: [2]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]