Cymidae

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Cymidae
Cymidae
Vitenskapelig(e)
navn
:
Cymidae
Norsk(e) navn:
Hører til: Trichophora,
teger,
nebbmunner
Antall arter: 54 kjente, 7 arter i Europa, 2 i Norge
Habitat: på land
Utbredelse: alle verdensdeler
Delgrupper:

Cymidae er en familie av insekter som tilhører tegene, en gruppe av nebbmunner. De ble tidligere regnet som en undergruppe av familien Lygaeidae. Det er kjent 54 arter fordelt på 9 slekter, 5 av dem fra Europa, i tillegg to arter som bare er kjent fra Kanariøyene. I Norge er det funnet to arter.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Små (2 – 5 mm), brune eller gulaktige, avlangt-ovale teger. Sett ovenfra er de ofte nærmest rombeformede. Oversiden er tydelig punktert, men lite hårete, blank. Hodet er forholdsvis stort, med markert "snute". Antennene består av fire ledd, det innerste er kort og tykt, det ytterste spoleformet, danner en svak klubbe. Pronotum er trapesformet med rette sider. Scutellum er trekantet og middels stort. Vingene er vanligvis velutviklede. Beina er slanke og forholdsvis korte.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Cymidae lever av frø på enfrøbladete planter, mest i sivfamilien (Juncaceae) og halvgrasfamilien (Cyperaceae). Tegene kryper omkring på aksene og er godt kamuflerte da de selv ligner på frø. Artene er lite spesialiserte og kan angripe mange ulike plantearter.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Cymidae ble tidligere regnet som en underfamilie av Lygaeidae. Et latinsk familienavn ender med ...idae, og et navn på en overfamilie på ...oidea.

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Coulianos, C.-C. 1998. Annotated Catalogue of the Hemiptera-Heteroptera of Norway. Fauna Norv. Ser.B 45 (1-2), side 11-39
  • Australian Faunal Directory – Cymidae (2002) [1]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]