Rhyparochromidae

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Rhyparochromidae
Drymus brunneus
Drymus brunneus
Vitenskapelig(e)
navn
:
Rhyparochromidae
Norsk(e) navn:
Hører til: Lygaeoidea, teger,
nebbmunner,
insekter
Antall arter: over 2000, 235 i Europa, 41 arter funnet i Norge
Habitat: på land
Utbredelse: alle verdensdeler
Delgrupper:

Rhyparochromidae er en familie av insekter som tilhører tegene, en gruppe av nebbmunner. Gruppen, som tradisjonelt har blitt regnet som en undergruppe i familie Lygaeidae, er ganske artsrik, med over 2000 arter, 41 av disse er funnet i Norge. De har det til felles at munndelene er sugende og at de suger opp næringen. De lever av å suge ut næring fra frø.


Utseende[rediger | rediger kilde]

Små til middelsstore, relativt slanke, brunlige teger med kraftige bein. I omriss er kroppen sett ovenfra oval eller langstrakt og parallellsidig. Hodet er forholdsvis lite og trekantet, med små, utstående fasettøyne. Antennene er middels lange og består av fire ledd. Pronotum er mer eller mindre firkantet, men med avrundede forhjørner. Framlårene er ofte fortykket, med en eller flere kraftige tenner på undersiden.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Disse tegene kryper for det meste rundt på bakken der de suger ut næring fra frø. Andre lever oppe i vegetasjonen, for eksempel de dråpeformede artene i slekten Gastrodes som gjerne krabber rundt oppe i kronene på bartrær. De artene som har velutviklede vinger, kan også finnes svermende.

Systematisk inndeling / europeiske arter[rediger | rediger kilde]

Rhyparochromidae har tradisjonelt vært regnet som den mest artsrike underfamilien i familien frøteger (Lygaeidae), men er nylig skilt ut som egen familie.

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Fauna Europaea, utbredelsesdatabase over europeiske dyr: [1]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]