Ford Sierra

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Ford Sierra RS Cosworth.

Ford Sierra er en bil som ble bygget av Ford Europa mellom 1983 og 1993. Den ble opprinnelig designet av Uwe Bahnsen, Robert Lutz og Patrick le Quément. Den ble lansert 1983 som en erstatning for Ford Taunus.

Dens aerodynamiske form var forut for sin tid, og den slo ikke an blant de mer konservative kundene. Dette, sammen med mangelen av en sedan-variant og suksessen til den mindre Ford Escort gjorde at den ikke nådde samme salgsvolumer som Ford Cortina og Ford Taunus. Salgstallene var likevel bra. Totalt ble det produsert 2 700 500 Sierraer, hovedsakelig i Tyskland, Belgia og Storbritannia. Sierra ble også produsert i Argentina, Venezuela, Syd-Afrika og New Zealand.

Sierra ble opprinnelig designet uten tanke på noen karriere innen motorsport. Modellens sportslige image skulle ivaretas av modellen XR4i. Våren 1983, da Stuart Turner, nyutnevt sjef for Ford Motorsport, fikk klarsignal for å konstruere en ny vinnerbil for Gruppe A baneracing, var imidlertid Ford Sierra det mest nærliggende utgangspunktet. Resultatet, Ford Sierra RS Cosworth, ble en meget framgangrik bil, ikke bare i racing men senere også i rallycross.

Andre generasjons Ford Sierra sedan.

Første generasjons Sierra ble i 1987 etterfulgt av en oppdatert versjon. Da kom også sedan-varianten som hadde manglet de fem første årene.

Utenom de «vanlige» familiebilene på 1,6L og 2,0L med tilhørende L, GL, CL og CLX-varianter (som hadde mer eksklusivt utstyr), så kom Sierra også med den hissigere 2.0 IS (injection), samt også med større motoralternativer som 2,3 V6 og også den store 2,8 V6 (Bl.a brukt i Sierra XR4i) med både forgasser og injection og en modell med 5.0 V8 med kjennetegn XR8, kun solgt i sør-afrika. Kjennetegn på XR4i er bl.a de delte side-bakvinduene, samt plastdekslene på dører og over hjulbuer og den todelte spoilervingen, som er en viktig del av denne bilen. Dette er MK1-utgaven, dvs. fra 1982 frem til 1987.

Senere kom MK2 også med XR4x4, men da med 2,9i-motor og med litt mer anonymt utseende, kun en liten spoiler og XR4x4-merket bakpå. Xr4i var også etter 1987 levert som femdørs utgave med 2,9i og bakhjulstrekk.

bilstubbDenne bilrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.