Ford Mondeo

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Ford Mondeo
Ford Mondeo Facelift 2010.JPG
ProdusentFord
Produsert1993
KlasseStor familiebil
KarosserityperFemdørs stasjonsvogn
Firedørs sedan
Femdørs kombikupé
Generasjoner
ForgjengerFord Sierra
Tekniske data
Motor1,6 l Zetec
1.8 l Zetec
1,8 l Endura-D (diesel)
2,0 l Zetec
2,0 Duratorq (diesel)
2,0 l Duratec
2,2 l Duratorq (diesel)
2,5 l Duratec (V6)
3,0 l Duratec (V6)

Ford Mondeo er en bilmodell fra den amerikanske bilprodusenten Fords europeiske avdeling. Den ble satt i produksjon i 1993. Navnet «Mondeo» er avledet av det latinske ordet for verden, «mundus». Mondeo blir produsert i Genk, i den østlige delen av Limburg-provinsen i Belgia fra lanseringen i 1993. I dag produserer fabrikken også Galaxy (fra og med 2007) og S-MAX. Mondeo erstattet ved lanseringen Ford Sierra i Europa og Ford Telstar i store deler av Asia, mens søstermodellene Ford Contour og Mercury Mystique erstattet Ford Tempo og Mercury Topaz i USA. Disse modellene ble produsert i USA og Mexico.

Generasjonene[rediger | rediger kilde]

Fjerde generasjon av Mondeo (Mk4) er for tiden i produksjon. Søstermodellene Ford Contour og Mercury Mystique gikk ut av produksjon da andre generasjon (Mk2) ble avviklet.

Mondeo Mk1 (1993-1996)[rediger | rediger kilde]

Mondeo ble lansert i mars 1993, som firedørs sedan, femdørs kombi og femdørs stasjonsvogn. I motsetning til Sierra er Mondeo forhjulsdreven (med unntak av en sjelden firehjulsdreven versjon som kun ble levert med motoreffekt på 132 hk). Utviklingen av Mondeo foregikk delvis hos Fords amerikanske avdeling i Michigan, og delvis hos den europeiske avdelingen.

Mondeo Mk2 (1996-2000)[rediger | rediger kilde]

Modellen fikk en ansiktsløftning i oktober 1996, og det aller meste ble forandret – kun dører og tak var identisk med Mk1-modellen. Interiør og motorer fikk også en rekke oppdateringer.

Mondeo Mk3 (2000-2007)[rediger | rediger kilde]

2007 Ford Mondeo.

Tredje generasjon ble lansert i oktober 2000, og var adskillig større enn sine forgjengere. To av problemene fra forrige generasjon – liten benplass bak og en svak dieselmotor – ble løst ved lengre akselavstand og montering av Fords nye Duratorq-motor i tredje generasjon Mondeo.

Modellen ble lever med flere utstyrsnivåer kalt Ambiente, Trend, Ghia, Ghia x, Titanium og Titanium x

Mondeo Mk4 (2007–)[rediger | rediger kilde]

Fjerde generasjon Mondeo ble første gang presentert sent i 2006. Modellen er basert på Fords nye EUCD-plattform, utviklet i samarbeid med Volvo og delt med modellene Galaxy og S-MAX. Plattformen er også planlagt brukt i flere kommende Volvo-modeller og neste generasjon Land Rover Freelander.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]