Ghia

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ghia 450 - én av 56 bygget
Karmann Ghia

Carrozzeria Ghia SpA er et italiensk selskap etablert i 1915 som opprinnelig arbeidet med karosseribygging og design av personbiler. Selskapet ble etablert av Giacinto Ghia med partneren Gariglio under navnet Carrozzeria Ghia & Gariglio.

Historie[rediger | rediger kilde]

Opprinnelig bygget Ghia lette biler med karosserier i aluminium, og den første modellen de ble kjent for var Alfa Romeo 6C 1500, som vant Mille Miglia-løpet i 1929. I årene mellom 1. og 2. verdenskrig bygget Ghia en rekke spesialmodeller for Alfa Romeo, Fiat og Lancia, hvor den kanskje mest kjente modellen var Fiat 508 Ballilla Sportscoupé fra 1933. Fabrikken ble ødelagt under et flyangrep i 1943, men ble raskt bygget opp igjen, og da Giacinto Ghia avgikk ved døden i 1944 ble selskapet solgt videre til Mario Boano og Giorgio Alberti.

Globalisering[rediger | rediger kilde]

I samarbeid med Luigi Segre sørget de nye eierne, med Boano i spissen, for at en rekke utenlandske selskaper fikk øynene opp for Ghia. Store, internasjonale selskaper som Ford, Volkswagen og Volvo gav oppdrag til det lille, italienske selskapet, som raskt ble kjent for bilmodeller som Karmann Ghia og Volvo P1800, samt konseptbilen Lincoln Futura. Også amerikanske Chrysler var en stor kunde i mange år, et samarbeid som resulterte i 18 Chrysler Ghia spesialmodeller, samt modellene Chrysler K-310 og Chrysler Norseman, som ble designet av Ghia. I tillegg leverte Ghia noen få modeller til Ferrari. Produksjonen lå hele tiden på et svært lavt antall, noe som gav selskapets produkter en økt eksklusivitet i forhold til andre, italienske karosseribyggere.

Ghia Design[rediger | rediger kilde]

Boano forlot selskapet i 1953 for å arbeide hos Fiat, og fabrikken ble flyttet mens Luigi Segre tok over den daglige driften. Samtidig kjøpte Ghia selskapet Pietro Frua, og Frua ble ansatt som leder for Ghia Design. Etter Luigi Segres død i 1963 ble Ghia solgt til Ramfis Trujillo i 1966, som solgte selskapet videre til Alejandro de Tomaso i 1967. Under hans eierskap deltok Ghia i utviklingen av bilmodellen De Tomaso Pantera, men de Tomaso klarte ikke å få til en lønnsom drift av selskapet, og i 1970 solgte han selskapet videre til Ford.

Ford-eierskap[rediger | rediger kilde]

På grunn av merkenavnet Ghias prestisje begynte Ford raskt å bruke det aktivt, og spesielt på produkter som Ghia aldri hadde vært involvert i. Fra 1973 og fremover fikk Fords toppmodeller tilnavnet Ghia, samt Ghia-logoer på karosseriet. Den første var de europeiske modellene, som Granada Ghia, Capri Ghia og Cortina Ghia, men vanen spredte seg raskt til Fords modeller over hele verden.

I dag står Ghia for utviklingen av konseptbiler for Ford-konsernet, mens mange Ford-modeller med høyt utstyrsnivå fortsatt blir merket med Ghia-logo.