Forbordsfjellet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Forbordsfjellet
Forbordsfjellet seen from Rykkja.JPG
Fjellet sett fra Røkke
Høyde590 moh.[1]
Primærfaktor360 meter[2]
FylkeTrøndelag
Kommune(r)Stjørdal
UTM-koord.32V 593983 7045571

Forbordsfjellet er et fjell i Stjørdal kommune i Trøndelag. Det har en høyde på 590 meter over havet og er det femte høyeste fjellet i Stjørdal kommune, og det høyeste i bygda Skatval.

Det er bilvei opp til toppen, og denne blir vedlikeholdt ved hjelp av bompenger. Ved toppen er det også plassert signalantenner for blant annet fjernsyn og radio, og alle signaler til Stjørdal går innom Forbordsfjellet. Forbordsfjellet blir også brukt til paragliding, noe det egner seg fint til da det ikke er noen større fjell nedom selve Forbordsfjellet i sørlig retning.

Fram IL arrangerer et 4,8 km langt motbakkeløp som har start ved Skatval kirke, og har målgang på toppen av fjellet. Mange turister og fastboende kommer opp til toppen for å se på utsikten over Nedre Stjørdalen, Åsenfjorden og mot Trondheim.

Historie[rediger | rediger kilde]

Tusenårsmarkeringen i 2000 ble markert med et gedigent fyrverkeri på toppen. Bygda Skatval, som fjellet ligger i, bidro aktivt, og alle ble oppfordret til å ta seg en tur opp til toppen 31. desember 1999 for å sende opp raketter.

Navnet kommer fra grenda Forbord som ligger vest for fjellet, og navnet Forbord betyr visstnok «ved foten av fjellet». Dermed kan navnet Forbordsfjellet pussig nok oversettes til «ved foten av fjellet-fjellet». Løsningen på dette logiske problemet kan være at grenda ved foten av fjellet kanskje fikk navnet Forbord først, men da de lokale glemte navnets betydning, ga man fjellet navnet Forbordsfjellet. Det foreligger ingen andre kjente navn på fjellet.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Forbordsfjellet på Norgeskart.no fra Statens kartverk
  2. ^ «Forbordsfjellet - 590moh». peakbook.org. 9. mars 2016. Besøkt 23. januar 2017. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]