Flekkmåler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Flekkmåler
Arichanna melanaria
Nomenklatur
Arichanna melanaria
Linnaeus, 1758
Populærnavn
flekkmåler
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenSommerfugler
FamilieEgentlige målere
SlektArichanna
Økologi
Habitat: torvmyrer med blokkebær eller finnmarkspors
Utbredelse: den palearktiske sone

Flekkmåler (Arichanna melanaria) er en sommerfugl i gruppen av de egentlige målere (Geometridae). Denne arten er umiskjennelig: forvingene er hvite, bakvingene gule, begge med amnge svarte flekker. Den finnes på Østlandet og Sørlandet i Norge og er dessuten registrert fra Hordaland.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En middelsstor (vingespenn 36 – 39 mm), slank måler. Hannen har fjærformede antenner, hunnen trådformede. Kroppen er gul med en svart flekk på hvert bakkroppsledd. Forvingen er gråhvit, tett dekket med gråsvarte flekker. Bakvingen er gul med noe mer sparsomme, svarte flekker. Larven er naken, nokså kraftig til målerlarve å være, kvitaktig med brune, svarte og blå lengdestriper. Hodet er brunt.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Denne arten finnes hos oss på torvmyrer, der larvene lever på blokkebær (Vaccinium uliginosum) og finnmarkspors (Ledum palustre). I utlandet kan de også finnes på rhododendron (Rhododendron spp.), som de kan gjøre noe skade ved å snauspise i hager og parker.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten lever i den palearktiske sone, fra Europa østover til Japan. I Norge er den funnet på Østlandet og Sørlandet og dessuten nylig på Tysnes i Hordaland.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]