Fjellmetallfly

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Fjellmetallfly
Nomenklatur
Syngrapha diasema
Boisduval, 1829
Populærnavn
fjellmetallfly
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
OrdenSommerfugler
FamilieNattfly
SlektSyngrapha
Økologi
Habitat: i fjellet
Utbredelse: den palearktiske sone og Nord-Amerika

Fjellmetallfly (Syngrapha diasema) er en sommerfugl som tilhører familien nattfly (Noctuidae). Den er utbredt i fjellet over det meste av Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Et middelsstort (vingespenn 32–38 mm), grålig nattfly. Kroppen er grå. Forvingen er lyst grå, de nederste 2/3 av vingens midtfelt svartbrune. Dette mørke feltet er avgrenset av lyse mellomlinjer på begge sider. I forkant er den en hvit, u- eller v-formet flekk, noen gonger også en mindre hvit flekk. Ringmerket er lite og hvitkantet, svart øverst. Nyremerket er delvis svartkantet. Den ytterste delen av vingen er ganske lys og bølgelinjen neppe synlig. Bakvingen er blekgul, bredt gråsvart langs ytterkanten, men ikke langs innerkanten. Det finnes flere, noe lignende arter, men fjellmetallflyet er markert større enn disse.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Den lever på blomsterrike, åpne områder i den øvre delen av barskogssonen og bjørkebeltet. Larvene utvikler seg på dvergbjørk (Betula nana). De voksne sommerfuglene flyr i juli – august, mest om natten da de kommer til lys. De kan vandre langt og av og til dukke opp langt fra det naturlige utbredelsesområdet.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Den er utbredt i Nord-Europa og videre østover til Kamtsjatka og Amur-området. I Norge finnes den i fjellet fra indre Agder til Dovrefjell, dessuten er det funn fra Lierne i Nord-Trøndelag og fra Finnmark. Den er jevntover sjelden, men kan være tallrik lokalt.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Aarvik, L., Berggren, K. og Hansen, L.O. (2000) Catalogus Lepidopterorum Norvegiae. Lepidopterologisk Arbeidsgruppe/Norsk Institutt for Skogforskning. ISBN 82-995095-1-3
  • Norges sommerfugler: Fjellmetallfly
  • Nettsiden Svenska Fjärilar, med bildegalleri: Syngrapha diasema

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]