Fiolett rosemåler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
fiolett rosemåler
Fiolett rosemåler
Vitenskapelig(e)
navn
:
Anticlea derivata
(Denis & Schiffermuller, 1775)
Norsk(e) navn: fiolett rosemåler
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Leddyr
Klasse: Insekter
Orden: Sommerfugler
Familie: Målere
Slekt: Anticlea
Habitat: hager, parker o.l.
Utbredelse: Palearktis

Fiolett rosemåler (Anticlea derivata) er en sommerfugl i gruppen av de egentlige målere (Geometridae). Denne kontrastrikt fargede arten kan ikke forveksles med noen andre nordiske målere, også larven er ganske karakteristisk farget. den lever på blader og blomster på arter i roseslekta og er funnet i det meste av Sør-Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En middelsstor (vingespenn 25 – 30 mm), slank måler. Forvingen er grå-beige med en svak, fiolett glans. De har to, skarpt avgrensede, brune til grå tverrbånd nær roten, og en firkantet, brun flekk ved forkanten litt utenfor midten. Bak denne flekken er det en S-formet, svart flekk. Denne arten har ikke noe tverrbånd rundt midten av vingen. Bakvingen er silkeaktig gråhvit. Larven er lang og slank, naken bortsett fra noen korte børster. Den er grønngul med skarpt rosa tegninger, disse former vanligvis tverrbånd på de bakerste delene av kroppen, på forkroppen (thorax) er de sammengrodd på ryggsiden og danner en bred, rosa ryggstripe.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Arten lever i hager, parker og på buskmark. Larvene lever på blader og blomster på arter i roseslekta, særlig steinnype (Rosa canina). De voksne målerne flyr om natten i april – mai.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten forekommer over hele Europa unntatt de aller nordligste delene og den sørligste delen av Balkan, også i Nord-Afrika og det nordlige Asia. I Norge er den funnet nord til Nord-Trøndelag, men den er sjelden tallrik.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]