Big Game

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Big Game
Generell informasjon
GenreEventyrfilm,[1] actionfilm[1]
Utgivelsesår2014
NasjonalitetTyskland, Storbritannia, Finland
Lengde90 min.
SpråkEngelsk, finsk
Bak kamera
RegiJalmari Helander[1][2][3][4][5] Rediger dette på Wikidata
ManusJalmari Helander, Petri Jokiranta Rediger dette på Wikidata
TemaTerrorisme Rediger dette på Wikidata
Produsent(er)Petri Jokiranta, Will Clarke, Andy Mayson, Jens Meurer
MusikkJuri Seppä, Miska Seppä Rediger dette på Wikidata
FotoMika Orasmaa Rediger dette på Wikidata
KlippIikka Hesse Rediger dette på Wikidata
Foran kamera
MedvirkendeSamuel L. Jackson,[6] Onni Tommila,[6] Ray Stevenson,[6] Victor Garber,[6] Mehmet Kurtuluş,[6] Ted Levine,[6] Jorma Tommila, Risto Salmi, Felicity Huffman,[6] Jim Broadbent,[6] Rauno Juvonen, Jaymes Butler, Jason Steffan, Jean-Luc Julien, Erik Markus Schuetz,[6] Moe Abbas, Adrian Can,[6] Philipp Rafferty,[6] Gabriel Raab,[6] Peter Nitzsche, Lincoln Potwin, Murali Perumal,[6] Ken Thomas, Jörg Witte[6] Rediger dette på Wikidata
Annen informasjon
Filmformat2,35:1
Farve/s.hvFarger Rediger dette på Wikidata
FilmselskapSubzero Film, Altitude Film, Egoli Tossell Film AG Rediger dette på Wikidata
Distributør(er)ADS Service[7]
Netflix
Budsjett8 500 000 euro Rediger dette på Wikidata
Premiere(r)5. september 2014
18. juni 2015 (Tyskland)[8][9]
9. juli 2015 (Ungarn)[7]
Eksterne lenker

Big Game er en amerikansk actionfilm fra 2014, regissert av Jalmari Helander. Manus ble skrevet av Helander, sammen med Petri Jokiranta.

Hovedrollene spilles av Samuel L. Jackson, Onni Tommila, Ray Stevenson, Victor Garber, og Ted Levine. Historien følger en ung finsk tenåring som er på camping i skogen, og må hjelpe til med å redde USAs president etter at Air Force One blir skutt ned i nærheten av den øde campingplassen hans i skogen. Filmen hadde først premiere under Toronto internasjonale filmfestival, i september 2014. Den ble deretter sluppet den 19. mars 2015 i Finland, og den 26. juni 2015 i Nord-Amerika.

Handling[rediger | rediger kilde]

Når Air Force One blir skutt ned av terrorister blir USAs president William Alan Moore, strandet i den øde villmarken i Finland. Han finner bare én person i nærheten som kan redde ham: En 13 år gammel finsk gutt, som heter Oskari. Han befinner seg i skogen på jakt, for å bevise sin modenhet ovenfor slektningene sine. Oskari hadde planlagt å spore opp et rådyr, men oppdager i stedet presidenten. Men terroristene nærmer seg snart området for å kidnappe og henrette presidenten, samtidig som The Pentagon forsøker å finne ut hva som foregår over satellitt - sammen med USAs visepresident, CIA-direktøren og tidligere CIA-feltagent Herbert som har blitt hentet inn som konsulent på grunn av presidentens forsvinning.

Oskari synes allerede det er vanskelig å bli ansett som en voksen jeger, på grunn av farens rykte. Faren hans skal ha jaktet på, og beseiret, en bjørn på hans egen aller første jakt. Oskaris tro på seg selv blir ytterligere ødelagt når han følger et kart som faren hadde gitt ham, bare for å finne et bærbart kjøleskap på stedet som faren hadde merket av på kartet. I kjøleskapet oppdager Oskari hodet til en drept hjort, som faren ønsker at Oskari skal vise frem som symbol på sine jakt-ferdigheter.

Men de blir snart konfrontert av Morris, agent fra U.S. Secret Service, som orkestrerte hele nedskytningen av Air Force One – etter å ha blitt mer og mer desillusjonert over Moore som president. Han hadde blitt leid inn av Hazar, en leiesoldat som brukte Morris for å få tak i presidenten. Men Oskari redder presidenten igjen, men de faller ned fra fjellet og lander i en elv. De oppdager at denne elven fører til den samme innsjøen hvor Air Force One hadde styrtet. Moore og Oskari svømmer inn i det ødelagt flyet, men kort tid senere blir de angrepet av Hazar. Samtidig blir et team av U.S. Navy SEALs sendt til området for å lete etter presidenten.

Skuespillere[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c http://www.imdb.com/title/tt2088003/; besøksdato: 11. april 2016.
  2. ^ http://www.mafab.hu/movies/big-game-140408.html; besøksdato: 11. april 2016.
  3. ^ http://bbfc.co.uk/releases/big-game-film; besøksdato: 11. april 2016.
  4. ^ http://www.filmstarts.de/kritiken/221400.html; besøksdato: 11. april 2016.
  5. ^ filmportal.de, Wikidata Q15706812, https://www.filmportal.de/ 
  6. ^ a b c d e f g h i j k l m n http://www.imdb.com/title/tt2088003/fullcredits; Internet Movie Database; besøksdato: 26. januar 2016; verkets språk: engelsk.
  7. ^ a b nmhh.hu[Hentet fra Wikidata]
  8. ^ filmportal.de[Hentet fra Wikidata]
  9. ^ Internet Movie Database, verkets språk engelsk, www.imdb.com, besøkt 17. august 2016[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]