Far from Heaven

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Far From Heaven
Generell informasjon
SjangerDrama
Utgivelsesår2002
Prod.landFransk / Amerikansk
Lengde1 t. 47 min.
SpråkEngelsk
Aldersgrense11 (Norge)
Bak kamera
RegiTodd Haynes
ProdusentJody Patton
Christine Vachon
ManusforfatterTodd Haynes
MusikkElmer Bernstein
SjeffotografEdward Lachman
KlippJames Lyons
Foran kamera
MedvirkendeJulianne Moore
Dennis Quaid
Dennis Haysbert
Patricia Clarkson
Ryan Ward
Annen informasjon
Budsjett$13,5 millioner (estimert)
Prod.selskapFocus Features
Premiere1. september 2002 (Venezia FF)
22. november 2002 (USA)
14. februar 2003 (Norge)
12. mars 2003 (Frankrike)
Eksterne lenker

Far from Heaven er en fransk-amerikansk film fra 2002, skrevet og regissert av Todd Haynes med Julianne Moore, Dennis Quaid, Ryan Ward, Dennis Haysbert og Patricia Clarkson i hovedrollene.

Filmen forteller historien om Cathy Whitaker, en husmor fra 1950-tallet, som bor i drabantbyen Hartford idet hun ser sitt tilsynelatende perfekte liv falle sammen. Filmen tar opp tidsaktuelle problemer som rase, seksualitet og sosiale klasseforskjeller.

Handlingsreferat[rediger | rediger kilde]

I 1957 i en liten forstad i Connecticut ser Cathy Whitaker ut til å være den perfekte kone, mor og kone. Cathy er gift med Frank, en vellykket direktør for Magnatech, en bedrift som selger TV-reklamer. En kveld får Cathy en telefon fra politiet som holder mannen hennes i varetekt. Mannen sier at dette skylder en feil, men politiet lar ham ikke gå. Frank har faktisk utforsket den hemmelige verdenen ved homofile barer i Connecticut. En dag spionerer Cathy på en ukjent mørkhudet mann som går gjennom hagen hennes. Han viser seg å være Raymond Deagan, sønn av Cathys avdøde gartner.

Frank blir ofte tvunget til å jobbe seint ved kontoret, på grunn av alt for mye arbeid. En kveld når Frank jobber seint, bestemmer Cathy seg for å ta med middag til ham på kontoret. Hun blir vitne til ham kysse en annen mann lidenskapelig. Frank innrømmer å ha hatt "problemer" som ung mann, og han godtar å registrere seg for konverteringsterapi. Forholdet til Cathy blir anstrengt, og han begynner å misbruke alkohol. Cathy møter Raymond Deagan ved en lokal kunst-utstilling, og innleder en diskusjon med ham om maleri. Cathy går til en pub sammen med Raymond, hvor hun er den eneste hvite personen der. De blir sett av en av Cathys naboer, som umiddelbart forteller alle om dette.

Det sprer seg snart sladder om det nye paret over hele byen. Dette blir tydelig når Cathy deltar på en ballett-forestilling med sin lille datter, og mødrene til de andre jentene hindrer dem i å omgås Cathys datter. Cathys ektemann blir også rasende. Cathy forteller Raymond at deres vennskap ikke er greit. Cathy reiser på ferie sammen med ektemannen sin til Miami. Ved hotellet har Frank et annet seksuelt møte med en ung mann. Tilbake i hjembyen håner og angriper tre gutter Raymonds datter, Sarah. De flytter senere fra byen, og bosetter seg i Baltimore. Frank forteller Cathy at han har funnet en mann som elsker ham, og vil være sammen med ham, og ønsker skilsmisse fra Cathy.

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Priser og nominasjoner[rediger | rediger kilde]

Far From Heaven ble nominert til fire Oscar-priser, inkludert beste kvinnelige hovedrolle og beste originalmanus. Ytterligere ble den nominert til over 100 andre priser og vant omkring 30 av disse.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]