Exocentrus adspersus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk


Exocentrus adspersus
Exocentrus adspersus
Vitenskapelig(e)
navn
:
Exocentrus adspersus
Mulsant, 1846
Norsk(e) navn:
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Leddyr
Klasse: Insekter
Orden: Biller
Familie: Trebukker
Slekt: Exocentrus
Habitat: løvskog med eik
Utbredelse: Europa
i Småland i Sverige.

Exocentrus adspersus er en bille som tilhører familien trebukker (Cerambycidae). Det er en mellomeuropeisk art som har en relikt-forekomst i Sør-Sverige.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En liten (5-8 mm), brun trebukk med lange antenner. Arten ligner slektningen Exocentrus lusitanus men er noe større og bredere enn denne. Dekkvingene har jevnt spredte, lange, oppstående børster innimellom de korte, nedliggende hårene. Antennene er noe lengre enn kroppen og gulbrune, med ganske lange, utstående hår. Hodet er kort og bredt. Pronotum er en del bredere enn langt, i midten av hver sidekant med en spiss, bakoverrettet pigg. Det er kledt med lyse hår som er innover- og bakoverrettede. Dekkvingene er noe bredere enn pronotum, med markerte skuldre og et tverrbånd av lyse hår litt bak midten. Beina er brune og forholdsvis korte.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Larvene utvikler seg i innerbarken (basten) på nylig døde greiner av eik, av og til også hassel og lind. Larven lever av innerbarken men gnager seg inn i veden for å forpuppe seg. Larvene finnes ofte sammen med trebukkene Phymatodes alni, Phymatodes pusillus, Anaesthetis testacea og Exocentrus lusitanus. Utviklingen tar to år. De voksne billene kan finnes mellom eikegreiner i juni-juli.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten finnes i Sør- og Mellom-Europa, mot øst til Kaukasus. Den finnes ikke i Norge, men det er en relikt-bestand i Småland i Sverige.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]