Phymatodes alni

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk


Phymatodes alni
Phymatodes alni
Vitenskapelig(e)
navn
:
Phymatodes alni
Linnaeus, 1767
Norsk(e) navn: dvergløvbukk
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Leddyr
Klasse: Insekter
Orden: Biller
Familie: Trebukker
Slekt: Phymatodes
Habitat: eikeskog
Utbredelse: Europa, Nord-Afrika, Midtøsten
I Norge i Telemark og Aust-Agder.

Dvergløvbukk (Phymatodes alni) er en bille som tilhører familien trebukker (Cerambycidae). I Norge har den en begrenset utbredelse langs kysten av Sørlandet og Østlandet.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En liten (4-7 mm), tettbygd trebukk med et karakteristisk mønster på dekkvingene. Den kan minne om Anaglyptus mysticus men er mindre og mer tettbygd. Antennene er knapt så lange som kroppen, gulbrune på farge. Pronotum er bredere enn langt med rundede sider, svært finmt punktert og blankt svart, med mørke, oppstående hår. Dekkvingene har markerte, rettvinklede skuldre, er parallellsidige, middels fint punkterte og blanke. Fargen er gulbrun i den fremste tredjedelen og i en smal stripe langs sømmen. Lenger bak er den svart med to buede, hvitaktige tverrbånd, det fremste av dem avbrutt på midten. Beina er korte og kraftige, mørke, lårene sterkt fortykkede.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Larveutviklingen skjer i tynne, nylig døde greiner av løvtrær, særlig eik. Både hogstavfall og døde greiner som fortsatt henger på trærne kan brukes. Greinene er ofte bare 1-2 centimeter tykke. Larven lever først under barken, men gnager seg snart inn til kjernen i greina. Utviklingen tar ett år. De voksne insektene kan finnes løpende rundt på egnede greiner i mai-juni, de besøker også av og til blomster. Arten kan finnes sammen med flere andre trebukker: Phymatodes pusillus, Xylotrechus antilope, Clytus arietis, Anaesthetis testacea og Exocentrus adspersus.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten er utbredt i Europa, i Nord-Afrika og i Asia østover til Iran. I Norge finnes den langs kysten av Sør- og Østlandet.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]