Europeisk sumpskilpadde

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Europeisk sumpskilpadde
Nomenklatur
Emys orbicularis
L., 1758
Populærnavn
europeisk sumpskilpadde[1]
kjerrskilpadde
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeRyggstrengdyr
KlasseKrypdyr
OrdenSkilpadder
FamilieSumpskilpadder
SlektEmys
Miljøvern
Fremmedartslista:[2]
Svært høy risikoHøy risikoPotensielt høy risikoLav risikoIngen kjent risikoIkke vurdert

LO — Lav risiko 2023

Økologi
Habitat: dammer og vassdrag
Utbredelse:

Europeisk sumpskilpadde eller kjerrskilpadde (Emys orbicularis) er en skilpadde som lever i sørlige og sentrale Europa, Vest-Asia og Nord-Afrika. Arten lever i stillestående og langsomflytende vann og ligger i dvale på bunnen i opptil 7 måneder i året. Sumpskilpadda er en mellomstor skilpadde og størrelsen varierer en hel del i utbredelsesområdet, fra 12 til 38 cm for voksne dyr. Skallet en brunt med et vagt grønnsskjær med små, gule prikker.

I varmeperioden etter siste istid hadde europeisk sumpskilpadde en mye videre utbredelse, og fantes så langt nord som til Sør-Sverige.

Parasitter[rediger | rediger kilde]

To sumpskilpadder parer seg.

Europeisk sumpskilpadde er vert for en rekke parasitter, inkludert Haemogregarina stepanovi, monogene ikter (slekten Polystomoides), trematoder (slekten Spirhapalum) og mange rundormarter.

Økologisk risiko[rediger | rediger kilde]

Det er ingen bestand i Norge, men de enkelte uavhengige eksemplarer som har dukket opp i ulike deler av landet, har vært rømte eller utsatte dyr. Arten kan kanskje klare å overleve i årevis på gunstige steder langs kystripa rundt Oslofjorden, på Sørlandet og Sørvestlandet. Sumpskilpadda predaterer på amfibier, fisk og virvelløse dyr, noe som kan være et potensielt problem for bl.a. sjeldne arter. Europeisk sumpskilpadde Emys orbicularis er vurdert til lav risiko.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Artsdatabankens artsopplysninger»Åpent tilgjengelig. Artsdatabanken. 5. april 2023. Besøkt 5. april 2023. 
  2. ^ a b Dervo BK og van der Kooij J (11. august 2023). «Reptiler. Vurdering av økologisk risiko for europeisk sumpskilpadde Emys orbicularis som LO for Fastlands-Norge med havområder»Åpent tilgjengelig. Fremmedartslista 2023. Artsdatabanken. Besøkt 21. september 2023. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]