Grå dvergmåler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Eupithecia groenblomi»)
Grå dvergmåler
Nomenklatur
Eupithecia groenblomi
Urbahn, 1969
Populærnavn
grå dvergmåler[1]
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenSommerfugler
FamilieMålere
SlektDvergmålere
Miljøvern
Norsk rødliste:
Regionalt utryddetRegionalt utryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftig

EN — Sterkt truet
Artsdatabanken (2021)[2]

Økologi
Habitat: gran- og blandingsskog
Utbredelse: Nord-Europa

Grå dvergmåler (Eupithecia groenblomi) er en sommerfugl i gruppen av de egentlige målere (Geometridae). Denne sjeldne arten hører til den artsrike slekten dvergmålere (Eupithecia) og er bare funnet i Aust-Agder og Rogaland i Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En liten, slank, grå måler, ligner sterkt på mange andre dvergmålere (slekten Eupithecia). Begge vingepar er grå, forvingen med et utydelig, lyst tverrbånd i den ytre delen. Forvingen har også en kommaformet, svart flekk i midten. Den voksne sommerfuglen er lett å forveksle med andre arter, men larven er mer karakteristisk: blek brungul på farge, med en brun ryggstripe, mørkbrune skråstreker på siden av ryggen på hvert kroppsledd og en kvadratisk, brun tegning midt på ryggen av hvert ledd.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Arten finnes i granskog og blandingsskog (barskog med innslag av bjørk). Den kan finnes i ganske mørk granskog, men også ute på hogstflater. Larven lever på gullris (Solidago virgaurea). Biotopen er skoglysninger der planten vokser. [2]

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Denne arten er trolig ganske sjelden og er hittil bare funnet i Finland, Norge og St. Petersburg-området i Russland. I Norge er det bare kjent to funn, fra Froland i Aust-Agder og fra Suldal i Rogaland.

Rødlistevurdering[rediger | rediger kilde]

På grunn av de meget spredte forekomstene (fragmentert utbredelse), og fordi habitatet ikke er stabilt (utsatt for gjengroing eller hogst), er forekomster av arten utsatt. Arten rødlistes i 2021 som sterkt truet EN.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 20. februar 2022. Besøkt 20. februar 2022. 
  2. ^ a b c Elven H, Aarvik L og Berggren K (24. november 2021). «Sommerfugler. Vurdering av grå dvergmåler Eupithecia groenblomi som EN for Norge»Åpent tilgjengelig. Norsk rødliste for arter 2021. Artsdatabanken. Besøkt 28. mars 2023. 

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]