Hopp til innhold

ErgoGroup

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
ErgoGroup
Hovedkontoret i Oslo
Org.formAksjeselskap
Org.nummer982528011
BransjeInformasjonsteknologi
Etablert1972
Opphørt 2010
Etterfølger(e)EVRY
HovedkontorOslo
LandNorge
Grunnlegger(e)Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet
Nettsted Offisielt nettsted
Ergogroup Stavanger, fra IT-galla 2010.

ErgoGroup var et nordisk IT-selskap som tilbød driftstjenester, IT-løsninger, teknologisk og forretningsorientert rådgivning og konsulenttjenester. ErgoGroup hadde pr. 2008 rundt 3700 ansatte og en omsetning på 5,5 milliarder kroner. ErgoGroup, som var et heleid datterselskap av Posten Norge, hadde lokal tilstedeværelse på nærmere 90 steder i Norden. Det svenskbaserte IT-selskapet SYSteam er heleid av ErgoGroup. ErgoGroup hadde også eierinteresser i det norske konsulentselskapet Bekk Consulting, Buypass, Eiendomsverdi, Eye-Share, Gecko Informasjonssystemer, Global Office og det indiske selskapet ION Solutions.

Hovedkontoret lå i Nydalen i Oslo og Terje Mjøs var administrerende direktør i ErgoGroup fra 2004. 7. juni 2010 annonserte EDB Business Partner og ErgoGroup i en felles pressemelding at selskapene hadde blitt enige om en sammenslåing, EDB Ergogroup.[1]. I 2012 ble navnet endret til EVRY.

Leveranser og tjenester

[rediger | rediger kilde]

Selskapet tilbød løsninger og tjenester på en rekke fagområder innen IT. Dette gjaldt blant annet forretningsinnsikt, kunderelasjonshåndtering, elektronisk samhandling (portalløsninger, Unified Communications, eHandel, elektronisk arkiv og mobilitet), ressursplanleggingssystem, forretningssystemer og elektroniske valg- og demokratiløsninger. Selskapet hadde en komplett portefølje av systemer og tjenester for gjennomføring av elektroniske valg.

Innen driftssegmentet tilbød ErgoGroup kommunikasjon og nettverksløsninger, IP-telefoni, outsourcing, sluttbrukertjenester, virtualisering og VDI, programvare som tjeneste (SaaS), Unified Communications and Collaboration (UCC) fra Microsoft, IBM og Cisco. På konsulentsiden bisto selskapet med teknologi- og forretningsrådgivning, utvikling og integrasjon, ITSM, lisensadministrasjon og endringsledelse, gevinstrealisering og organisasjonsutvikling, testledelse, tjenesteorientert arkitektur og integrasjon av applikasjoner.

ErgoGroup hadde kontorer fordelt utover hele Norge, samt avdelingskontorer i Sverige, Finland og Danmark. Dette gjorde at IT-løsninger, leveranser og tjenester ikke var avhengengig av å leveres sentralt fra Oslo. Konseptet og leveranseapparatet Regional IT Service (RITS) var et av satsingsområdene til ErgoGroup.

Organisasjon

[rediger | rediger kilde]

ErgoGroup var organisert i fem forretningsområder:

  • IT-drift fokuserte på å utvikle nye tjenester, igangsette nye arbeidsprosesser og konsolidere de tekniske miljøene slik at selskapet kontinuerlig skulle forbedre sin leveranseevne. IT Drift arbeidet hovedsakelig med outsourcingsleveranser mot storkundemarkedet. IKT-driftstjenester hadde også ansvaret for ErgoGroups kommunikasjonstjenester og utviklet basis driftsløsninger som ble utnyttet av samtlige forretningsområder i ErgoGroup.
  • Løsninger leverte ferdig programvareløsninger, tjenester og bransjeløsninger som effektiviserte utvalgte arbeidsprosesser i offentlig sektor og privat næringsliv. Eksempler på leveranseområder var økonomi- og virksomhetsstyring, portal, sak- og dokumentbehandling, forretningsrådgivning og prosessoptimalisering, utvikling, arkitektur og integrasjon, elektronisk samhandling samt informasjonsdatabaser.
  • Regionale tjenester arbeidet med store lokale kunder og mellomstore kunder nasjonalt. Regionale tjenester optimaliserte organisasjonen for å ivareta mellomstore bedrifters behov innen ERP og IT-løsninger, IT-infrastruktur og IT-drift, og var lokalisert over hele landet.
  • Norden var det forretningsområdet som betjente ErgoGroups kunder utenfor Norge, med et 50-talls kontorer i Sverige og representasjon både i Danmark og Finland. Forretningsområdet Norden tilbød komplette IT-løsninger, både løsninger og drift, for kunder etablert i flere nordiske markeder. ErgoGroup var både totalleverandør av IT-løsninger til små og mellomstore bedrifter og samtidig spesialist overfor større bedrifter og utvalgte bransjer. Forretningsområdet Norden besto av ErgoGroup AB, SYSteam og TransWare AB.
  • Bekk Consulting leverte teknologiløsninger og rådgivningstjenester til store virksomheter.

Geografisk spennvidde

[rediger | rediger kilde]

ErgoGroup satset tungt på lokal kompetanse og leveringskraft, og å være til stede der kundene er. I Norge var det ErgoGroup-kontorer fra Kristiansand i sør til Alta i nord. ErgoGroup var representert på Østlandet og langs hele vestkysten. ErgoGroup var også et nordisk selskap, med kontorer i Sverige, Finland og i København i Danmark. ErgoGroup hadde også eierinteresser i offshoringselskapet ION NOR, som holder til i Chandigarh i India.

Historikk og oppkjøp

[rediger | rediger kilde]

Fra statseid virksomhet til aksjeselskap

[rediger | rediger kilde]

ErgoGroup hadde røtter tilbake til 1960- og 1970-tallet. I 1972 ble Statens Driftssentral for administrativ databehandling (SDS) opprettet. I 1984 skiftet dette navn til Statens Datasentral for administrativ databehandling, og i 1986 ble det til Statens datasentral AS, eid av Forbruker- og administrasjonsdepartementet i regjeringen. På slutten av 1980-tallet og i begynnelsen av 1990-tallet fulgte oppkjøp av TF Data, Oslodata og Statsdata, og i 1995 ble SDS kjøpt av Posten Norge. Det ble da omdøpt til Posten SDS. Posten SDS endret navn til ErgoGroup 1. januar 2001, og da ble aksjeselskaper etablert under denne paraplyen. Terje Mjøs overtok som administrerende direktør for ErgoGroup i 2004.

I oktober 2005 kjøpte ErgoGroup driftsavdelingen til Ementor. I tredje kvartal 2006 kjøpte ErgoGroup Allianse ASA, og ble da markedsleder innen leveranse av IKT-løsninger til SMB-markedet i Norge. Ved årsskifte 2006 ble SYSteam kjøpt opp av ErgoGroup. ErgoGroup ble da den største IKT-aktøren mot SMB-markedet i Norden. I 2007 fulgte oppkjøp av ConCentric AS. I september samme år kjøpte selskapet en majoritetsandel av Bekk Consulting, som i 2010 ble sluttført.

Oppkjøpet av Bekk Consulting

[rediger | rediger kilde]

Under IT-tinget 2007 ble det offentliggjort at det profilerte konsulentselskapet Bekk Consulting ble kjøpt opp av ErgoGroup. I første omgang hadde ErgoGroup kjøpt 75 % av aksjene. Bekk Consulting ble et forretningsområde i ErgoGroup på lik linje med de ovennevnte områdene. Bekk Consulting beholdt navn, logo og profilen sin, da firmaet ble ansett for å ha en svært sterk image i bransjen. Oppkjøpet fikk mye oppmerksomhet av pressen, blant annet Teknisk Ukeblad, da det ble kunngjort under IT-tinget 2007.

IT-tinget

[rediger | rediger kilde]
Fra IT-tinget 2007 i Tønsberg

Konferansen IT-tinget, som er Norges eldste og største av sitt slag, ble etablert av ErgoGroup, som et årlig arrangement. IT-tinget har blitt videreført av EVRY.[2][3]

IT-tinget 2007

[rediger | rediger kilde]

I 2007 var det nærmere 600 deltakere på arrangementet, og noen av foredragsholderne var den tidligere svenske statsministeren Göran Persson, businessguru Jonas Ridderstråle, gründer Shahzad Rana og tidligere profesjonell alpinist og olympisk mester Kjetil André Aamodt. I tillegg til foredrag er IT-tinget et område for prominente utstillere innen IT-bransjen. Under IT-tinget 2007 ble det kjent at ErgoGroup ville kjøpe konsulentselskapet Bekk Consulting AS.

IT-tinget 2008

[rediger | rediger kilde]

I 2008 kom Nicholas Negroponte, grunnlegger av MIT Media Lab og initiativtakeren bak prosjektet One Laptop per Child (OLPC), til Tønsberg og IT-tinget. Han, sammen med statsråd Heidi Grande Røys i Fornyings- og administrasjonsdepartementet og Michael Liebhold fra Institute for the Future, var noen av trekkplastrene. I tillegg kom Norwegian-sjef Bjørn Kjos, Knut Magne Risvik fra Google, Hans Christian Holte fra DIFI og analytikeren Andy Kyte fra Gartner. I 2008 ble det på IT-tinget avdekket at ErgoGroup hadde kjøpt seg opp i et selskap i India. I tillegg ble det kjent at Bekk Consulting skulle utvide med kontorer i Trondheim.

IT-tinget 2009

[rediger | rediger kilde]

IT-tinget 2009 fant sted i Tønsberg 23.–24. september. Noen av det årets foredragsholdere var Gisle Hannemyr, Martin Bekkelund, Anne Aasheim, Jens P. Heyerdahl d.y., Dale Kutnick, Torgeir Waterhouse, Jørund Leknes, Egil Drillo Olsen, Per-Kristian Foss og Petter Stordalen. Terje Søviknes, Gisle Hannemyr, Birger Steen og Anne Aasheim deltok i en paneldebatt, som handlet om hvordan man kan utnytte potensialet i nedgangstider. IT-tinget 2009 trakk 600 deltagere.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ «Ergogroup og EDB slår seg sammen». Arkivert fra originalen 9. juni 2010. Besøkt 7. juni 2010. 
  2. ^ Moen, Hans Christian (23. september 2011). «Derfor er Apple verdens mest verdifulle selskap». Sandefjords Blad (på norsk). Besøkt 30. april 2024. «Wozniak, eller «Woz», som han kalles, var hovedattraksjonen under årets IT-tinget i Tønsberg. Apple-gründeren forklarte en fullsatt hotellsal hvorfor Apple i forrige uke ble ranket som verdens mest verdifulle selskap, skriver Tønsbergs Blad.» 
  3. ^ Hagen, Stine Marie (17. september 2014). «Brukerfokus på IT-tinget». www.cw.no. Besøkt 30. april 2024. «I en fullsatt konferansesal på Quality Hotel i Tønsberg, åpnet Evrysjef Terje Mjøs konferansen med å presentere temaet #UserIsKing.» 

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]