Hopp til innhold

Forretningsinnsikt

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Forretningsinnsikt,[1] også kjent under det engelske navnet «business intelligence» (BI), er et felt innen informasjonsteknologi som gir beslutningsstøtte på bakgrunn av data, og brukes ofte til å fremskaffe mer eller mindre virksomhetskritisk informasjon ved å trekke ut riktige data fra store datamengder. Hovedsakelig er det snakk om rapporteringssystemer, og ofte bruker man datavarehusløsninger for å innhente og strukturere (f.eks. med ETL og ELT-verktøy) og formidle viktige data (via brukergrensesnitt) slik at man kan ta bedre beslutninger.

Arkitektur

[rediger | rediger kilde]

Det finnes mange avarter og spesialverktøy for å hente ut og videreforedle data til nyttig informasjon. Dette spenner fra regneark til avanserte statistikk og prognoseverktøy.[trenger referanse]

Typer rapporter

[rediger | rediger kilde]

Man skiller ofte mellom faste rapporter og analyserapporter. Førstnevnte brukes for myndighetsrapportering og til faste avstemninger internt i organisasjonen. Sistnevnte brukes gjerne for å undersøke ad hoc-behov eller avanserte analyser, som for eksempel kan brukes til å avdekke konkurransefortrinn, muligheter i markedet, etc.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ «Hva er egentlig Business Intelligence (og Business Analytics)? - Vivento AS». Arkivert fra originalen 1. oktober 2021. Besøkt 1. oktober 2021.