Hopp til innhold

Epinephelinae

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Epinephelinae
Variola louti lever på korallrev i det indopasifiske området
Nomenklatur
Epinephelinae
Bleeker, 1871
Hører til
Serranidae,
abborfisker,
piggfinnefisker
Økologi
Antall arter: ca. 200
Habitat: kystfarvann, men noen vandrer opp i ferskvann
Utbredelse: kosmopolitisk i varme hav
Inndelt i

Epinephelinae er en artsrik gruppe abborfisker.

Den lengste arten er Epinephelus lanceolatus som kan bli opptil 2,7 m lang og 400 kg tung, men de fleste artene er mellom 20 og 80 cm lange. De er rovfisker som jakter alene langs havbunnen. Hver fisk har sitt territorium, ofte med en hule der den kan skjule seg. Det fiskes etter mange av artene.

I Europa er det arten mero (Epinephelus marginatus) som går lengst nord. Den finnes langs østkysten av Atlanterhavet fra De britiske øyer til Sør-Afrika og i hele Middelhavet. Dessuten forekommer den sørvest i Det indiske hav og ved Brasils kyst. Lenger sør utenfor den europeiske atlanterhavskysten og i Middelhavet lever det tre arter til i slekten Epinephelus. I tillegg finnes her Hyporthodus haifensis og Mycteroperca rubra i samme underfamilie.

Ytterligere to Epinephelus-arter har vandret inn i Middelhavet gjennom Suezkanalen, og det ser ut til at nykommerne nå sprer seg raskt på grunn av den globale oppvarmingen. Etter 2000 har en vestafrikansk art i Epinephelinae, Cephalopholis taeniops, dukket opp mange steder i Middelhavet og ved Kanariøyene. Også andre varmekjære fiskearter har i de siste åra blitt vanligere i Middelhavet enn før, som avtrekkerfisk (Balistes capriscus), leppefisken Thalassoma pavo og papegøyefisken Sparisoma cretense.

Litteratur

[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]
Autoritetsdata