Mero

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Mero
Mero
Vitenskapelig(e)
navn
:
Mycteroperca marginata
(Lowe, 1834)
Norsk(e) navn: Rhyfisk
Biologisk klassifikasjon:
Rike: dyreriket
Rekke: ryggstrengdyr
Klasse: beinfisker
Orden: piggfinnefisker
Familie: Serranidae
Underfamilie: Epinephelinae
Slekt: Epinephelus
IUCNs rødliste: [1]
ver 3.1
UtryddetUtryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftigVU - Sårbar

VU — Sårbar

Habitat: over hardbunn i havet
Utbredelse: Atlanterhavet, Middelhavet, sørvest i Det indiske hav

Rhyfisk (Mycteroperca marginata, tidligere Epinephelus marginatus eller Epinephelus guaza) er en abborfisk som lever i saltvann.

Den har en kraftig kropp. Ryggfinnen har 11 piggstråler og 13–16 bløtstråler. Halefinnen er avrundet. Skjellene er små og vokst inn i den tykke huden. Fargen er rødbrun med lysere flekker, og halefinnen har en hvit kant. Vanlig lengde er opptil 90 cm og maksimal lengde 150 cm.

Mero lever på 8–200 m dyp på steinbunn og er svært stedbunden. Føden består hovedsakelig av blekkspruter, men den tar også krepsdyr og fisker. Alle individer begynner livet som hunner, og de blir kjønnsmodne når de er fem år. Når fiskene er mellom ni og 16 år, skifter de kjønn til hanner.

Utbredelsen er todelt og omfatter begge sider av Atlanterhavet. I vest finnes den utenfor kysten til sørøstlige Brasil. I øst finnes den fra Biscaya, eller mer sjeldent De britiske øyer, sørover til Sør-Afrika og inn i Det indiske hav til sørlige Mosambik. Den finnes også i hele Middelhavet.

Overfiske har ført til at denne arten har hatt en betydelig tilbakegang, og den har status som sårbar (VU) på IUCNs rødliste. Sein vekst og den spesielle forplantningsbiologien gjør arten sårbar. Marine verneområder, forbud mot harpunfiske og økte havtemperaturer har ført til en økning av bestanden i Sør-Frankrike.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ D.A. Pollard m.fl. (2018). «Epinephelus marginatus». The IUCN Red List of Threatened Species. doi:10.2305/IUCN.UK.2018-2.RLTS.T7859A100467602.en. 

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]