Elburzfjellene

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Elburzfjellene
Elburzfjellene sett fra Teheran
Annet navnالبرز – Alborz (persisk)
Geografi
LandIrans flagg Iran
Høyeste punkt
NavnDamavand
Høyde5 610 moh.[1]
Beliggenhet
Elburzfjellene ligger i Iran
Elburzfjellene
Elburzfjellene (Iran)

Elburzfjellene (også Elburz, Elburs og på persisk: البرز‎, Alborz) er en fjellkjede i det nordlige Iran. Den ligger mellom Det kaspiske hav og det iranske høylandet og er omtrent 650 km lang og opptil 110 km bred. Den høyeste toppen er vulkanen Damavand, 5610 moh.

Hovedkammen på fjellkjeden er grensen mellom de eurosibirske og irano-turanske vegetasjonsregionene. Nordskråningen danner sammen med kystslettene ved Det kaspiske hav den hyrkanske planteprovinsen. Her er det 900–1600 mm nedbør i året, og ved kysten er klimaet subtropisk. Naturlig vegetasjon er frodige løvskoger med svært få bartrær. Sørskråningen har derimot bare 150–300 mm nedbør i året, og vintrene kan bli svært kalde. Opprinnelig vegetasjon var skogsteppe med persisk einer, pistasj, malurt og tornebusker i erteblomstfamilien. Beiting har gjort at einer er borte de fleste steder.

Kaspitigeren levde i skogene før den ble utryddet, men det er fortsatt noen få leoparder. Andre pattedyr i Elburzfjellene er villsauer (muflon i vest, urial i øst), persiagaselle, gaupe, jungelkatt, ulv, sjakal, rødrev, brunbjørn, husmår, grevling, oter, villsvin, tresyvsover, hjort og rådyr. Blant fugleartene kan nevnes småskrikørn, kongeørn, vepsevåk, shikrahauk, munkegribb, fjellkalanderlerke, einerjernspurv, rødpanneirisk, einerkjernebiter, elbursmeis, ravinespettmeis og kurdistanhøne.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Elburz Peakbagger.com

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]