Persisk einer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Persisk einer
Nomenklatur
Juniperus polycarpos
K.Koch
Populærnavn
persisk einer
Klassifikasjon
RikePlanteriket
DivisjonKarplanter
KlasseNakenfrøede planter
OrdenBartrær
FamilieSypressfamilien
SlektJuniperus

Persisk einer er et bartre som tilhører einerslekten Juniperus i sypressfamilien. Den regnes enten som en egen art, Juniperus polycarpos, eller som en underart av gresk einer, Juniperus excelsa ssp. polycarpos.

Den vokser lenger øst enn gresk einer, med vestlig begrensning i det østre Tyrkia, Kaukasus, nordlige Iran, Usbekistan og det sentrale Afghanistan fra vest til øst. Persisk einer vokser inn i fjellrekken Tian Shan innover til Kirgisistan, og lenger sør går den fjellveien til Quetta i Pakistan og Himachal Pradesh i India. Den går ned til 500 moh. og opp til 3 800, men normalt finner vi den på 1 200–3 000 moh. Den tåler både tørke og kulde meget godt.

Hovedarten, Juniperus excelsa (gresk einer) vokser rundt den østre delen av Middelhavet og østover til sørbreddene av Det kaspiske hav.

Treet vokser sakte og blir 5–20 meter høyt, og kan ha en diameter på 2 meter. Kronen er rund eller irregulær. Nålene på unge skudd sitter i grupper av 3 og er inntil 8–10 mm lange, voksne nåler er grågrønne, skjellaktig tette og 1–3 mm. Den er oftest særbu, med hann- og hunnblomster på separate individer.

Frøkonglene modner til blå-svarte bær med et tidvis hvitt vokslag, inntil 6–14 mm store, runde eller ovale og har flere frø enn Juniperus excelsa. Hannkonglene er inntil 3–4 mm store, de sprer pollenet tidlig om våren.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]