Hopp til innhold

Det Vestnorske Teateret

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Hordaland Teater»)

Det Vestnorske Teateret (tidligere Hordaland Teater) er et teater for alle som bor i Vestlandsregionen. Teateret har fast scene i Bergen sentrum, men er også et turnerende teater.

Det Vestnorske Teateret er et regionteater som ble etablert som Hordaland Teater i 1988, Hordaland Fylkeskommune var da hovedeier. Teateret har nynorsk som administrasjonsspråk og spiller på nynorsk og dialekt. Det Vestnorske Teateret satser sterkt på ny dramatikk og forankring i vestnorsk kultur. Driften er hovedsakelig statsfinansiert, og med Vestland fylkeskommune er hovedeier. Det Vestnorske Teateret har fast scene i tradisjonsrike Logen i Bergen sentrum, med adresse Ole Bulls gate 6.

Teatersjef per 2020 er Solrun Toft Iversen. Administrasjonen har (per oktober 2020) kontorlokale i Teatergaten 35 i Bergen sentrum.

Figurteater[rediger | rediger kilde]

Det Vestnorske Teateret (Hordaland Teater) hadde også en egen avdeling for figurteater. Det var Anne Gullestad som tok initiativet til å inkludere figurteater i teatrets repertoar, og Karel Hlavatý ble en viktig støttespiller for Hordaland Teater i oppbygningen av dukketeaterensemblet.[1] Det ble også innledet et samarbeid med Riksteatret om utdanning av dukkespillere ved Hordaland Teater.[1] I desember 1996 var innslag fra teaterets verksted mellomstikk i et program i NRKs serie Norge Rundt.[2]

Ljudmil Nikolov var i 25 år fast ansatt som dukkespiller og skuespiller ved teatret.[3] til han gikk av med pensjon i 2019.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «dukketeater». Store norske leksikon (norsk). 28. september 2014. Besøkt 13. november 2017. «Hordaland Teater, som startet 1988, har etter initiativ av Anne Gullestad, med god støtte av Karel Hlavatý, gitt dukketeaterforestillinger en bred plass på repertoaret. Teateret har i samarbeid med Riksteatret også gitt utdanningsmuligheter for dukkespillere.» 
  2. ^ «NRK TV - Se Norge Rundt 6. desember 1996». NRK (norsk). 6. desember 1996. Besøkt 13. november 2017. 
  3. ^ «Hordaland Teater - Om oss». hordalandteater.no. Arkivert fra originalen 14. november 2017. Besøkt 13. november 2017. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]