Det Vestnorske Teateret

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Det Vestnorske Teateret (tidligere Hordaland Teater) ble opprettet i 1988 som teater for hele Hordaland og fikk i 1995 status som regionteater. Teateret har egen teatersal ved HordamuseetStend i Fana bydel i Bergen.Teateret spiller på dialekt eller nynorsk, og har forestillinger både for voksne og for barn og unge. Teateret samarbeider sporadisk med Sogn og Fjordane Teater og Den Nationale Scene i Bergen, og reiser også på turneer.

Figurteater[rediger | rediger kilde]

Det Vestnorske Teateret har også en egen avdeling for figurteater. Det var Anne Gullestad som tok initiativet til å inkludere figurteater i teatrets repertoar, og Karel Hlavatý ble en viktig støttespiller for Hordaland Teater i oppbygningen av dukketeaterensemblet.[1] Det ble også innledet et samarbeid med Riksteatret om utdanning av dukkespillere ved Hordaland Teater.[1] I desember 1996 var innslag fra teaterets verksted mellomstikk i et program i NRKs serie Norge Rundt.[2]

Per 2017 er Ljudmil Nikolov fast ansatt som dukkespiller og skuespiller ved teatret.[3] Høsten 2017 hadde Hordaland Teater premiere på dukketeaterforestillingen Skomakarens draum.[4] Forestillingens dukker og manus er utarbeidet av Nikolov, som også spiller skomakeren i stykket.[5]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «dukketeater». Store norske leksikon (norsk). 28. september 2014. Besøkt 13. november 2017. «Hordaland Teater, som startet 1988, har etter initiativ av Anne Gullestad, med god støtte av Karel Hlavatý, gitt dukketeaterforestillinger en bred plass på repertoaret. Teateret har i samarbeid med Riksteatret også gitt utdanningsmuligheter for dukkespillere.» 
  2. ^ «NRK TV - Se Norge Rundt 6. desember 1996». NRK (norsk). 6. desember 1996. Besøkt 13. november 2017. 
  3. ^ «Hordaland Teater - Om oss». hordalandteater.no (engelsk). Besøkt 13. november 2017. 
  4. ^ «Skomakerens draum». Barn i Byen. 14. oktober 2017. Arkivert fra originalen 14. november 2017. Besøkt 13. november 2017. «Nytt dukketeater av Hordaland Teater. Skomakarens draum (---) Av og med Ljudmil Nikolov / Produsert på Hordaland Teater» 
  5. ^ «Skomakarens draum - dukketeater - SOFTeater - Flora Samfunnshus». Besøkt 13. november 2017. «Framsyninga er utvikla av Ljudmil Nikolov ved Hordaland Teater, som også spelar "Skomakaren". Saman med dokkeførar Kristian Børve, skapar dei magi. Anbefalt for barn frå 3 år. Skomakarens draum er eit gjestespel ifrå Hordaland Teater.» 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]