Sematuridae

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Sematuridae
Sematuridae
Vitenskapelig(e)
navn
:
Sematuridae
Norsk(e) navn:
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Leddyr
Klasse: Insekter
Orden: Sommerfugler
Overfamilie: Målere
Antall arter: ca. 40
Habitat: terrestrisk, larver på mange ulike planter
Utbredelse: Sør- og Mellom-Amerika, én art går nord til sørlige Nord.Amerika, én art i sørlige Afrika
Delgrupper:

Sematuridae er en artsfattig familie av sommerfugler som trolig bør regnes til overfamilien Geometroidea. Disse er relativt store og oppsiktsvekkende, hovedsakelig dagflygende sommerfugler. Gruppen deles i to undergrupper, Apoprogoninae med bare én kjent, sjelden art fra Swaziland i det sørlige Afrika, og Sematurinae med 30 – 40 arter fra Sør- og Mellom-Amerika. Plasseringen av slektene Anurapteryx og Lonchotura er usikker.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Middelsstore til store (vingespenn 40 – 80 mm) sommerfugler med store vinger, mange kan minne om smygere (Hesperiidae). Kroppen er forholdsvis liten og kort. Hodet er stort og bredt. Hos Sematurinae finnes punktøyne (ocelli) og fasettøynene har hår, disse mangler hos Apoprogenes. Antennene er rundt halvparten så lange som forvingene, fortykkede mot spissen, ytterst med en krok. Vingene har vanligvis brun grunnfarge med mange tynne, lyse, bølgete tverrlinjer. Apoprogenes hesperistis har gråspraglete forvinger og bakvinger som er bleke ved roten, svarte ytterst. Forvingene er trekantede, brede hos Coronidia, mer avlange hos Sematura. Bakvingene er store og brede. Hos slekten Sematura er de trukket ut til påfallende, tykke, kubbeformede stjerter bakerst, ved roten og ofte også ved spissen av stjertene er det øyeflekker. Slekten Coronidia har et bredt, iridiserende blått tverrbånd på bakvingene. Artene i slekten Homidiana har rosa, oransje eller gule tegninger på vingene, Anurapteryx er brune og kan minne om målere. Larvene er avlange og nakne. Hos Homidiana har de en rekke av svarte pigger på hver side. Larvene til Coronidia og Sematura mangler disse piggene og ligner på lavdekte kvister, Coronidia-larven har i tillegg «falske øyne» som gjør at den kan ligne på en edderkopp.

Levevis[rediger | rediger kilde]

De fleste voksne sommerfuglene flyr om dagen, men noen er nattaktive. Inntil nylig var larvestadiene praktisk talt ukjente, men de siste årene er flere arters larver identifisert. Det ser ut til at familiens medlemmer kan leve på en rekke forskjellige plantefamilier.

Sjeldne arter[rediger | rediger kilde]

Apoprogones hesperistis, det enste medlemmet i underfamilien Apoprogoninae og den eneste sematuriden som er kjent utenfor Amerika, ser ut til å være meget sjelden. Arten er ikke gjenfunnet etter at den ble beskrevet fra Swaziland i 1903 og kan muligens alt være utdødd.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Coronidia hysudrus
Treliste

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]