Edith Frank-Holländer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Edith Frank)
Hopp til: navigasjon, søk
Edith Frank-Holländer
Født 16. januar 1900
Aachen
Død 6. januar 1945
Auschwitz
Ektefelle Otto Frank
Barn Anne Frank, Margot Frank
Nasjonalitet Tyskland, Kongeriket Nederlandene, statsløshet
Religion jødedom

Edith Frank-Holländer (født 16. januar 1900 i Aachen, Tyskland, død 6. januar 1945, Auschwitz-Birkenau, Polen) var mor til Anne Frank og Margot Frank og er kjent fra Anne Franks dagbok.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Familie[rediger | rediger kilde]

Hun ble født i Aachen, Tyskland og kom fra en jødisk, industrifamilie der hun var yngst av fire søsken.

Hun giftet seg med den tysk-jødiske forretningsmannen Otto Frank den 12. mai 1925, på Ottos 36 års dag. Ni måneder senere fikk de Margot, 12. februar 1926. Etterfulgt fikk de Anne Frank den 12. juni 1929.

Andre verdenskrig[rediger | rediger kilde]

Ettersom Hitler kom til makten i 1933, fryktet Edith og Otto for hva som kunne skje om de ikke dro fra Tyskland. De bestemte seg da for å flykte. Edith og hennes døtre flyttet inn hos sin mor, Rosa Höllander, mens Otto hadde reist til Amsterdam i Nederland for å finne seg et bolig og forretningssted. Senere dro Edith og Margot til Nederland. Men Anne ble værende igjen hos sin bestemor. Senere flyttet Anne også til Amsterdam, og det ble som et bursdagsgave for Margot.

Familien følte seg trygg til Nederland ble invadert. 5. juli 1942, fikk Edith innkallelse på døra. En innkallelse for Margot. Otto Frank hørte da med sin kollega, Miep Gies om å bli boende i bak bygningen på hans forretning i Prinsengracht 263 langs en av Amsterdams mange kanaler. Det var planlagt at de skulle gå under dekning 16. juli 1942, men pga Margots innkalelse ble det forflyttet til 6. juli.

Her gjemte de seg i ca. to år, sammen med Hermann van Pels, Auguste van Pels, deres sønn Peter van Pels og tannlegen Fritz Pfeffer.

Arrestasjon, konsentrasjonsleir og død[rediger | rediger kilde]

Om morgenen 4. august 1944 stormet politiet inn i bygningen. De hadde en stund i forveien fått et anonymt tips om at det skjulte seg jøder i bygningen. Mr. Kugler og Mr. Kleiman ble også arrestert.

Familien ble først sendt til leiren Westerbork.

Den 3. september 1944 ble de åtte, som var under dekning, transportert til Auschwitz-Birkenau. Ved ankomsten ble familien separert. Dette var den aller siste gangen familien var samlet. Døtrene ble senere sendt til Bergen-Belsen i oktober og ankom leiren i November.

Edith Frank var den første i familien Frank som døde. Hun døde den 6. januar 1945 av utmattelse og sult, bare 10 dager før hennes fødselsdag, 16. januar 1945. 21 dager senere, ble leiren frigjort av sovjetiske styrker.

Hennes to døtrer, Anne Frank og Margot Frank døde i konsentrasjonsleiren, Bergen-Belsen. De døde troligvis av tyfus. Hennes mann Otto Frank var den eneste av de 8 som var i dekning som overlevde. I 1947 ble Annes dagbok publisert.