Earth Hour

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Earth Hour er en verdensomspennende symbolsk markering der folk over hele verden blir oppfordret til å slukke lyset en time for klimaet. Det er naturvernorganisasjonen WWF (World Wide Fund for Nature) som står bak kampanjen, som ble avholdt for første gang i Australia. Den symbolske markeringen har som formål å øke bevisstheten rundt klimaproblematikken ved å få privatpersoner, virksomheter, myndigheter og organisasjoner til å slå av elektrisk lys i én time.

Earth Hour så dagens lys i Sydney, Australia i 2007 hvor to millioner deltok. I 2008 hadde det blitt en global bevegelse hvor 50 millioner mennesker i 35 land deltok. I 2009 hadde det blitt verdens suverent største klimakampanje. Bortimot en milliard mennesker var med. På deltakerlisten var 88 land og 4000 byer. Over hele verden slukket kjente ikonbygg lyset, blant dem for eksempel pyramidene i Giza, Frelserstatuen i Rio og Fugleredet i Beijing. Norge var offisielt med for første gang i 2009.[1] I 2010 deltok 1.8 millioner nordmenn over 18 år. Og på verdensbasis slukket 4616 byer lyset i 128 land.

Earth Hour 2014[rediger | rediger kilde]

Earth Hour 2014 blir arrangert lørdag 29. mars klokken 20:30.

WWF håper Earth Hour skal bidra til oppmerksomhet rundt behovet for økt satsing på fornybar energi i kampen mot klimaendringene.

Earth Hour 2013[rediger | rediger kilde]

Earth Hour 2013 ble arrangert Lørdag 23. mars klokken 20:30.

Earth Hour 2012[rediger | rediger kilde]

Earth Hour 2012 ble arrangert 31. mars klokken 20:30.

Earth Hour 2011[rediger | rediger kilde]

I 2011 gikk Earth Hour av stabelen 26. mars kl. 20.30-21.30.

Polfarer Børge Ousland og turnuslege Gunhild Stordalen er Earth Hour-ambassadører i 2011.[2]

WWF-Norge deltar for tredje gang i Earth Hour, og for tredje året på rad er IKEA hovedsamarbeidspartner til klimakampanjen.

Også Entra Eiendom har vært en viktig støttespiller til Earth Hour alle tre årene kampanjen har vært arrangert i Norge.

Landemerker over hele Norge skal slukke lyset for klimaet under Earth Hour 2011. Ti av Forsvarets mest kjente festninger går i svart, i likhet med kjøpesentre som Oslo City og Trondheim Torg, skyskraperne Postgirobygget og Oslo Plaza, og en lang rekke kirker og rådhus i både storbyer og landkommuner.[3] For første gang har også et sykehus meldt seg på kampanjen; sykehuset i Telemark.

Påmeldt fra Norge 2010[rediger | rediger kilde]

I Norge gikk strømforbruket ned denne timen med 250 millioner watt, hvilket tilsvarer 6 millioner 40W lyspærer.

162 kommuner, 350 bedrifter og en rekke ikonbygg i Norge var med på Earth Hour 2010.[4]

Bedrifter som var med: IKEA, LO, Statsbygg, Eidsvollbygningen, McDonalds, Choice-hotellene, Oslo Plaza, Rådhuset i Oslo, Moss Lufthavn Rygge, Moss Rådhus, Entra Eiendom, Forsvarsbygg

Bygg som var med: Stortinget, Oslo Børs, Operaen, Nidarosdomen, Holmenkollen, Lerkendal, Oslo Plaza, festninger som Akershus, Bergenhus og Oscarsborg, Isfjord radio på Svalbard, Postgirobygget, Slottet, Gamlehaugen, Holmenkollen m.fl.

Påmeldt fra Norge 2009[rediger | rediger kilde]

Rundt to millioner nordmenn deltok, og slukket til sammen cirka fem millioner 40 watts lyspærer.

Kommuner: Asker, Bergen, Bodø, Bærum, Drammen, Eidsvoll, Eigersund, Kristiansand, Lom, Oslo, Rælingen, Sandnes, Stavanger, Tingvoll, Tromsø, Trondheim.

Bygg og bedrifter: LO, Statsbygg, Eidsvollbygningen, McDonalds, Choice-hotellene, Oslo Plaza, Rådhuset i Oslo, Moss Lufthavn Rygge, Moss Rådhus.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons-logo.svg Commons: Kategori:Earth hour – bilder, video eller lyd