Flekkskogmåler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Dysstroma latefasciata»)
flekkskogmåler
Nomenklatur
Dysstroma latefasciata (Chloroclysta latefasciata)
(Prout, 1914)
Populærnavn
flekkskogmåler
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenSommerfugler
FamilieMålere
SlektDysstroma
Økologi
Habitat: skog og heier
Utbredelse: Nord-Europa og Nord-Asia

Flekkskogmåler (Dysstroma latefasciata) er en sommerfugl i gruppen av de egentlige målere (Geometridae). Denne nordlige arten kan kjennes på at den har en liten, hvit flekk ved forvingens bakkant like innenfor det brede tverrbåndet. Den finnes i Sør-Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En middelsstor (vingespenn 26 – 35 mm), slank, brokete farget måler. Den kan kjennes fra lignende arter på den hvite flekken ved forvingens bakkant. Forvingen er gråbrun ved roten. Ytterst i det gråbrune feltet, ved bakkanten, er det en rund, hvit flekk. I midten av vingen er det et bredt tverrbånd som ikke er tydelig avgrenset ved innerkanten, ytterkanten er avrundet, dobbelt utbuktet. Tverrbåndet er skittenhvitt bortsett fra det ytre fremre hjørnet, som er gråbrunt. Utenfor det brede tverrbåndet er det et olivengult og et smalt, hvitt tverrbånd, ytterkanten er mørk. Bakvingen er silkeaktig lysgrå. Larven er naken, lang og tynn, ensfarget grønn.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Arten lever i barskog og på heier. Larvene kan finnes på blåbær, blokkebær, finnmarkspors, markjordbær og molte. De voksne målerne flyr i juni – juli.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten er nordlig og er kjent fra Skandinavia, Finland, Baltikum, Nord-Russland og det nordligste Asia. I Norge er den funnet nord til Sør-Trøndelag.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]