Dune (videospill)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Dune
UtviklerCryo Interactive
UtgiverVirgin Interactive
RegissørRémi Herbulot
ProgrammererRémi Herbulot
KomponistStéphane Picq
SerieDune
PlattformMS-DOS, Amiga, Mega-CD/Sega CD
Utgivelse1992, 1993
SjangerETS/eventyr
ModusEnspiller
AldersgrenseUSK 6

Dune er et videospill fra 1992 basert på Frank Herberts science fiction-roman med samme navn. Det ble utviklet av Cryo Interactive og utgitt av Virgin Interactive, og er det første videospillet basert på Dune. Dune blandet eventyr med økonomisk og militær strategi, og blir av mange sett på som det beste Dunespillet. Det følger historien i romanen til en viss grad, og spilleren er Paul Atreides, som har et mål om å få Harkonnen fra Planet Dune, mens han styrer innhøsting av Melange, styre det militære, og senere, økologien gjennom Fremen-stammene. Mens spilleren kommer lenger i spillet får troppene hans våpen, alt fra "crysknife til atomvåpen, man få rkontakt med Pauls psykiske krefter, og man blir kjent med karakterer fra boken, som Chani og Liet-Kynes. Spillet var tilgjengelig til Amiga og IBM PC, og var et av de første floppy-spill som ble konvertert til CD, som inneholdt et klipp av David Lynch fra filmen, som spilte inn stemmene for alle de rollene som krevde det, og mye bedre reiseskjermer, i 3D. Denne versjonen (en blanding av grafikken til Amiga og ekstraen fra PC-CD-versjonen) ble også gitt ut på Segas Mega-CD. Lydsporet ble laget av Stéphane Picq og Philip Ulrich, g ble gitt ut av Cryo (tidligere Exxos) på det nå utrolig sjeldne albumet Dune: Spice Opera.

Oversikt[rediger | rediger kilde]

Historien er stort sett basert på romanens historie:

Spilleren er Paul Atreides, Leto Atreides I og Lady Jessicas sønn. House Atreides fikk et tilbud de ikke kunne si nei til fra keiser Shaddam Corrino IV – å utvinne krydderet fra ørkenplaneten Arrakis, som var okkupert av deres svorne fiender, House Harkonnen. Duke Leto godtar tilbuder, ikke bare på grunn av pengene han får ved å selge Krydder, men også for å kunne vinne over Harkonnen.

Spillet, som alltid vises fra Pauls ståsted, er en blanding mellom ETS og eventyrspill. Mens spillets kjerne er basert på strategien, gir dialogene mellom karakterer og det lineære plottet spillet mer dybde en de fleste strategispill. Spilleren må også gjøre mindre oppgaver, som involverer å prate med karakterer og reise til steder, som legger til litt på eventyrdelen av spillet.

Det må finnes en balanse mellom militær- og gruvekreftene. Selv om kan ha en sterk hær som vil reagere kjapt mot Harkonnen, vil man tape spillet om man ikke utvinner så mye Krydder som keiseren krever. Om det derimot bare er fokus på gruvedriften, kan tropper fra Harkonnen overfalle en gruve, og fange alle troppene inni. De kan kun bli reddet om man frigjør gruven. Siden spillet handler like mye om å styre ressursene som å drive militæret er det viktig å balansere begge for å vinne.

Gameplay[rediger | rediger kilde]

Atreides House har ingen militær- eller gruveenheter. Det tar ikke lang tid før Paul møter den nærmeste lederen for Fremen og overviser dem til å jobbe for ham. I begynnelsen vil de kun gå med på å jobbe som gruvearbeidere. Etter at Paul blir introdusert til Stilgar, vil stammene gå med på å jobbe både som militære enheter eller som gruvearbeidere, alt etter hva spilleren velger. Etter han er introodusert til Liet Kynes kan stammene også jobbe med økologi.

Alle stammene vil bli bedre innen deres valgte yrke. Krydderskjerpere gjør dette ved å besøke flere gravesteder. Gruvearbeidere som jobber med Krydder gjør dette ved å drive gruvedrift. Militære tropper gjør dette ved å trene i områdene sine (om Gurney Halleck er i samme område vil det gå raskere) eller ved å fullføre militære oppdrag med positivt utfall.

Alle stammene, utenom krydderskjerperene, kan endre jobben sin, selv om det lønner seg å holde en stamme i samme jobb. Erfarne skjerpere gjør det raskere. Erfarne gruvearbeidere samler mer krydder, og erfarne militære tropper foretar mer effektive oppdrag. Det finnes derimot situasjoner hvor det blir nødvendig å endre en stammes yrke. For eksempel, om mange soldater trener i et område som blir tatt over av tropper fra Harkonnen, vil man trenge flere militære tropper som man henter fra økologi- eller krydderarbeiderne, som kan frigjøre området og redde de fangede troppene.

Moral, som blir påvirket av kontakter med Paul, Atreides fremsteg i Arrakis, økologienes fremskritt, og om Chani blir satt fri eller fanget, påvirker også hurtigheten og hvor gode de er.

Ornithopteret (Orni) er den vanligste transportmetoden for Paul frem til han kan ri på sandormer. Med Fremen er de brukt enten for å forflytte seg fra et område til et annet, eller som en tidlig advarsel mot sandormers angrep på gruveminere, og hindre Innsamlere fra å bli svelgt. Innsamlere øker hastigheten på gruvedriften, og kan enten kjøpes fra smuglere eller bli funnet på forskjellige områder. Våpen kan variere fra cryskniver, laservåpen, Weirding Moduler og de sterke atomvåpen, og er vanligvis funnet på forskjellige områder eller i Harkonnen sine slott.

Gruvedrift og økonomi[rediger | rediger kilde]

Hvert område/slott inneholder en bestemt mengde krydder. De store ørkenene sør har de største mengdene med Krydder, men alle de nye områdene må bli sett på av skjerperene. Etter at man har kalkulert hvor mye krydder det er på området, kan skjerperene fortsette på et annet område. Krydder i spillet kommer ikke tilbake. Etter at reservene er ferdig utvunnet, er området tomt, og kan kun brukes til militæret eller økologi. Krydder (ikke Solari) er spillets myntenhet, og tjener to fordeler: den ene er å betale Keiseren for å fortsette spillet, og den andre er for å kjøpe utstyr fra smuglerene. Duncan Idaho er karakterens om styrer økonomien, og vil ta kontakt med Paul når man må betale noe, enten det er til keiseren eller til smuglerene.

Militær[rediger | rediger kilde]

Fremen som er spesialisert i militær er de eneste troppene som kan ta over et slott eller beskytte et område. De kan også utføre spionasje på slottene, og rapportere hvor mange fiendtlige tropper det er der, og hva slags utstyr de har. Troppene kan motta ordren om å angripe slottet. Et vellykket oppdrag er veldig avhengig av moral, ferdighet og utstyr, så tidlig i spillet er det mye vanskeligere å spionere uten at troppene blir tatt til fange.

Pauls tilstedeværelse under kamper øker mennenes moral. Han kan øke moralen enda mer om han rir på en orm. Når han er der kan han øke moralen enda mer ved å styre kampen selv, men risikerer å dø om kampen tapes. Det finnes to måter for Paul å styre kampen personlig.

Økologi[rediger | rediger kilde]

Så snart som Paul møter Liet-Kynes og drikker Water of Life, kan Arrakis bli terraformes ved å få Frementropper til å spesialisere innen økologi. Siden dette kun skjer senere i spillet er de nordlige områdene vanligvis bare, og ved å flytte økologitropper her kan de sette sammen en vindfelle, og om de har lyspærer, kan vegetasjon gro i nord.

Vegetasjonen øker Fremens moral. I tillegg vil det senke Harkonnens krydderutvinning om det vokser vegetasjone sør for Harkonnen-kontrollerte områder. Hvis nok vegetasjon vokser nord for et av deres slott vil de forlate det. En militær enhet må så sendes inn for å ta over slottet, men kommer ikke til å møte motstand.

De fleste spillere er også enige i at økologi er mindre viktig en gruvedrift og militær, så de fleste spillere pleier ikke bruke så mye økologi. Om man derimot har nok vegetasjon til nord for Harkonnen Palace, så er økologi en måte å avslutte spillet.

Pauls egenskaper[rediger | rediger kilde]

I begynnelsen får Paul oppgaven med å møte Fremenene. Mens spillet fortsetter lærer han telepati (i steg, fra kort rekkevidde til over hele planeten) og å bruke sandormer som transportmidler. Hans karisma påvirker også hans egenskap til å samle Fremen under Atreides sitt flagg, da noen ledere ikke vil jobbe for Paul eller gjøre militære oppgaver for ham om han ikke har høy nok karisma. Hans fremskritt kan også bli sett i speilet i Atreides' Palace – øynene hans blir blåere og blåere (Eyes of Ibad) mens han blir sterkere.

Karakterer[rediger | rediger kilde]

Spillet følger en blanding av historien i romanen og filmen fra 1984 av David Lynch (Paul Atreides ble designet til å se ut som Kyle MacLachlan). Kun noen få karakterer er fjernet fra filmen, som tydelig er den største visuelle inspirasjonen for spillet, som Shadout Mapes, Piter De Vries og Sayyadina Ramallo. Noen karakterers roller hare simpelthen endret, som Harah som følger Paul rundt i begynnelsen av spillet.

Spillteknologi[rediger | rediger kilde]

Spillet var et av de første som ble portet fra floppy disk til det nye CD-formatet. Sega Mega-CD-versjonen hadde grafikk som lignet den man fant på Amiga, men som hadde det ekstra man finner i DOS CD-ROM-versjonen. Disse ekstragreiene er klipp fra filmen, og nye reiseskjermer.

Audio[rediger | rediger kilde]

Dune: Spice Opera ble gitt ut av Virgin Records i 1992. Sporene var skrevet av Stéphane Picq og Philip Ulrich. Virgin Records ble senere solgt til EMI, som fikk de nye rettighetene til musikken. Picq ønsket rettighetene til å gjenutgi albumet, men fikk dem ikke.[1]

Spor[rediger | rediger kilde]

 • Spice Opera – 4:47
 • Emotion Control – 4:19
 • Ecolove – 5:01
 • Water – 3:05
 • Revelation – 6:00
 • Free Men – 6:37
 • Wake Up – 5:15
 • Dune Theme – 5:07
 • Chani's Eyes – 5:03
 • Sign of the Worm – 3:15
 • Too – 4:35
 • Dune Variation – 6:20
 • Cryogenia – 4:46

Senere spill[rediger | rediger kilde]

I 1992 laget Westwood Studios et rivaliserende Dunespill for Virgin Interactive, Dune II: The Building of a Dynasty. Westwood produserte senere to oppfølgere, Dune 2000 i 1998 og Emperor: Battle for Dune i 2001. Cryo returnerte til Duneuniverset i 2001 med ''Frank Herbert's Dune, en av de siste titlene fra det franske selskapet.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]