Francesca Annis

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Francesca Annis
Francesca-annis-trailer.jpg
Født14. mai 1945 (74 år)
Kensington
Partner(e) Ralph Fiennes (19952006)
Beskjeftigelse Skuespiller, teaterskuespiller, filmskuespiller
Nasjonalitet Storbritannia
IMDbIMDbRedigere på wikidata

Francesca Annis (født 14. mai 1945 i London i England) er en britisk skuespillerinne med mange roller både i filmer og TV-serier. Annis spilte i 1963 Kleopatras tjenerinne i filmen Cleopatra. Hun spilte den kvinnelige hovedrollen i britiske langfilmer som The Eyes of Annie Jones 1964 og Run with the Wind 1966.

I 1971 spilte Annis Lady Macbeth i filmen The Tragedy of Macbeth regissert av Roman Polański. Etter dette var hun på rollelisten i flere britiske TV-filmer og TV-serier, for eksempel den engelske kongen Edward VIIs elskerinne Lillie Langtry i Edward the Seventh eller Lillie 1975.

I 1984 spilte Franceska Annis den kvinnelige hovedrollen som "Lady Jessica" i science fiction- og fantasy-filmen Dune, som ble skrevet og regissert av David Lynch.

Fransesca Annis gjorde også mange viktige biroller i britiske og amerikanske TV-serier og TV-filmer, blant andre I'll Take Manhattan, Helgenen og Magnum, der hun spilte den fornemme Penelope St. Clair. I 1983 og 1984 løste hun mordgåter i hovedrollen som Tuppence Beresford i ti frittstående TV-episoder som bygget på Agatha Christies forfatterskap. Året før, 1982, hadde hun hatt hovedrollen som Tuppence Cowley i The Secret Adversary som er en mordgåte av Agatha Christie filmatisert for TV. Hun er også kjent fra TV-seriene [Between the Lines, Cranford og Deceit.

Filmografi (utvalg)[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]