Doctor Who (1996)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
156 – Doctor Who
Den åttende Doktoren (Paul McGann)
Forfatter Matthew Jacobs
Regissør Geoffrey Sax
Produsent Peter V. Ware
Matthew Jacobs
Executive producer Philip David Segal
Alex Beaton
Jo Wright (for BBC)
Sesong Ingen
Lengde 85 min (Storbritannia)
89 min (USA)
Sendedato 12. mai 1996 (Canada)
14. mai 1996 (USA)
27. mai 1996 (Storbritannia)
Skuespillere

The Doctor – Paul McGann
The Master – Eric Roberts
Dr. Grace Holloway – Daphne Ashbrook
The Old Doctor – Sylvester McCoy
Chang Lee – Yee Jee Tso
Salinger – John Novak
Dr. Swift – Michael David Simms
Miranda – Eliza Roberts
Professor Wagg – Dave Hurtubise
Curtis – Dolores Drake
Wheeler – Catherine Lough
Pete – William Sasso
Ted – Joel Wirkkunen
Gareth – Jeremy Radick
Motorcylist Policeman – Bill Croft
News Anchor – Mi-Jung Lee
News Anchor – Joanna Piros
Security Man – Dee Jay Jackson
The Old Master – Gordon Tipple

Kronologi
← Forrige Neste →
Survival Rose

Doctor Who er en TV-film basert på den britiske science fiction-serien Doctor Who. Den ble opprinnelig kringkastet 14. mai 1996Fox Network. Produksjonsleder Philip Segal foreslo til fans av serien at de kunne kalle den Enemy Within for å unngå forvirring med tittelen på den britiske serien. Denne tittelen ble dog aldri brukt under produksjonen eller i TV-filmen.

Handlingsreferat[rediger | rediger kilde]

Etter mesterens rettssak og henrettelse arrangert av dalekene, transporterer doktoren, for tiden i sin syvende inkarnasjon, mesterens rester til Gallifrey via sin TARDIS. Underveis bryter esken med restene opp, lekker ut og infiserer TARDIS. Doktoren blir tvunget til å foreta en nødlanding i Chinatown, San Francisco den 30. desember 1999. Når han går ut og låser TARDIS, blir doktoren skutt av en gjeng som jager Chang Lee, en ung kinesisk-amerikansk mann. Lee klarer å få tak i en ambulanse og eskorterer den bevisstløse doktoren til sykehus. Ved sykehuset, etter at kulene er fjernet, forsøker kardiolog Dr. Grace Holloway å stabilisere hans uvanlige hjerteslag - men blir forvirret av den merkelige dobbelthjerte-anatomien. Han legger ved et uhell en hjertesonde i doktoren, og tilsynelatende dreper ham.

Doktorens kropp blir ført til et likhus, men Lee stjeler doktorens eiendeler - inkludert TARDIS-nøkkelen. I mellomtiden overtar resten av mesteren kroppen til ambulanse-sjåføren Bruce, og forvandler ham til en ny kropp som kan brukes av Mesteren. Senere regenererer doktorens kropp. Men den nye doktoren lider av hukommelsestap. Han kjenner igjen Dr. Holloway, som har trukket seg fra jobben ved sykehuset etter den mislykkede operasjonen, og følger etter henne til bilen hennes. Han beviser for henne at han er den samme mannen, ved å trekke ut hjertesonden. Dr. Holloway tar ham med hjem, for å komme seg. Lee vender tilbake til TARDIS hvor Mesteren dukker opp, og påstår at doktoren hadde stjålet kroppen hans.

Mesteren overbeviser Lee om å åpne TARDIS igjen, og deretter åpne «Eye of Harmony» i den - noe som krever en menneskelig netthinne-skanning. Når øyet åpnes, oversvømmes doktoren med minner og innser at Mesteren leter etter ham. Han forsøker å blokkere skanningen. Han advarer Dr. Holloway om at hvis øyet åpnes, kan dette potensielt ødelegge hele jordkloden ved midnatt nyttårsaften. Imidlertid trenger han en atomur for å lukke øyet, og Holloway oppdager en som befinner seg ved Institute of Technological Advancement and Research i San Francisco.

Underveis møter de Mesteren og Chang Lee som venter på dem. Doktoren gjenkjenner ikke umiddelbart Mesteren, men han oppdager sin sanne identitet underveis. Han og Dr. Holloway flykter, men ikke før Mesteren rekker å spytte et merkelig stoff på Holloways håndledd. De to fortsetter til instituttet og får tak i atomuret, og returnerer deretter til TARDIS. Doktoren installerer atomuret og lukker Eye of Harmony. Men Mesteren tar kontroll over Dr. Holloways kropp, noe som får øynene til å bli umenneskelige, og slår doktoren bevisstløs. Mesteren fortsetter deres hans egne planer.

Priser[rediger | rediger kilde]

TV-filmen vant Saturn Award i kategorien Best Television Presentation. Paul McGann ble også nominert i kategorien Best Genre TV Actor.

Mindre enn seks måneder etter at TV-filmen ble vist på britisk TV, vant Doctor Who en auntie for beste dramaserie under prisutdelingsseremonien BBC's TV60, som feiret at BBC Television var 60 år gammel. Prisen ble tatt imot av Peter Davison og Sylvester McCoy som spilte henholdsvis den femte og sjuende Doktoren.

Utgivelser[rediger | rediger kilde]

Gary Russell skrev boken basert på filmen og den ble utgitt av BBC Books i mai 1996. Det var den første boken basert på en historie fra TV-serien som ikke ble utgitt av Target Books siden The Crusade i 1965. Boken er også per dags dato den siste basert på en historie fra TV-serien.

Det var opprinnelig ment at filmen skulle gis ut på VHS i Storbritannia flere uker før den ble vist på TV. British Board of Film Classification krevde at den skulle ha samme klipp som TV-versjonen og utgivelsen ble derfor utsatt til en uke før TV-premieren.

Den usensurerte versjonen ble utgitt på DVD i Storbritannia 13. august 2001. Både den sensurerte og usensurerte versjonen hadde tidligere blitt utgitt på hjemmevideo i Australia og New Zealand. På grunn av rettighetsproblemer har den aldri blitt utgitt i USA.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

TARDIS-trans.png