Rose (Doctor Who)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
157 – Rose
Den niende Doktoren (Christopher Eccleston)
Forfatter Russell T. Davies
Regissør Keith Boak
Manusredaktør Elwen Rowlands
Produsent Phil Collinson
Executive producer Russell T. Davies
Julie Gardner
Mal Young
Produksjonskode Series 1, Episode 1
Sesong 1 (2005)
Lengde 1 episode à 45 minutter
Sendedato 26. mars 2005
Skuespillere

Doctor Who – Christopher Eccleston
Rose Tyler – Billie Piper
Jackie Tyler – Camille Coduri
Mickey Smith – Noel Clarke
Clive – Mark Benton
Caroline – Ellie Garnett
Clive's Son – Adam McCoy
Autons – Alan Ruscoe, Paul Kasey, David Sant, Elizabeth Fost, Helen Otway
Nestene Voice – Nicholas Briggs

Kronologi
← Forrige Neste →
Doctor Who The End of the World

Rose er en episode i den britiske TV-serien Doctor Who som ble vist på BBC One 26. mars 2005. Historien introduserer Christopher Eccleston som den niende Doktoren og Billie Piper som Rose Tyler. Det er den første episoden av Doctor Who som ble laget etter den amerikanskproduserte TV-filmen fra 1996.

Christopher Eccleston ble kreditert som Doctor Who i rulleteksten. Dette er den første gangen Doktoren har blitt kalt det i rulleteksten siden den 18. sesongen.

Handling[rediger | rediger kilde]

Rose Tyler jobber i en butikk i et kjøpesenter i London. En kveld da hun skal hjem, blir hun stoppet av en vakt som vil at hun skal levere noe til Wilson, en elektriker som er i kjelleren. Hun finner ham ikke i kjelleren, men hun hører en lyd. Hun går for å se hva det er og ender opp i et rom fylt med utstillingsfigurer. Døren smeller igjen og alle dukkene blir levende og presser henne inn i et hjørne. Før en av de klarer å slå henne blir hun dratt ut av rommet av en mann i en lærjakke som sier at hun skal løpe.

De kommer seg til heisen og en av dukkene setter fast armen i heisdøren, som mannen river av. Han kaster den nå livløse armen til Rose, som tror at det er en spøk arrangert av studenter. Den fremmede rister på hodet og sier at det er levende plast og at Wilson er død.

Heisdørene åpner seg og mannen deaktiverer heisknappene med et verktøy som ser ut som en penn. Han forklarer at dukkene er kontrollert av et relé på taket og han planlegger å ødelegge det med eksplosiver. Han dytter Rose ut av bygningen og før han går inn igjen introduserer han seg selv som Doktoren. Han spør hva hun heter og sier at hun skal løpe for livet. Rose løper til den andre siden av gaten og ser på at toppetasjene på kjøpesenteret eksploderer. Hun løper hjem og merker ikke den anakronistiske politiboksen som står der.

Senere ser Rose på nyhetene om eksplosjonen i kjøpesenteret og moren, Jackie, er på telefonen og forteller vennene om hvordan datteren såvidt kom seg ut. Roses kjæreste, Mickey, ankommer leiligheten og er bekymret. Rose spør om han kan kaste plastarmen hun tok med seg hjem, og Mickey kaster den i søppelbøtta utenfor blokka hvor hun bor.

Neste morgen foreslår Jackie at Rose skal se etter en ny jobb og at hun skal spørre etter erstatning. Rose hører at noen er utenfor og åpner kattedøren hvor hun ser Doktorens ansikt. Han er overrasket over å se henne igjen og sier at han måtte ha tatt imot feil signal. Rose drar ham inn og forlanger svar på hva som skjedde. Jackie blir interessert og prøver på en klosset måte å forføre ham, noe som ikke virker.

Ros lager kaffe og Doktoren ser på seg selv i et speil, som om det er første gang han ser seg selv. Plastarmen, som på en eller annen måte har kommet tilbake, hopper opp fra bak sofaen og tar kvelertak på Doktoren. Den angriper Rose, men Doktoren klarer å ta den og deaktivere den med den samme pennen, den soniske skrutrekkeren. Jackie er i det andre rommet og hører ingenting fordi hun føner håret.

Rose følger etter Doktoren da han forlater leiligheten og han forteller henne at armen var etter ham og angrep henne fordi hun kom i veien. Den ble styrt fra et annet sted og han deaktiverte den ved å slå av signalet. Han sier at kilden prøver å ta over jorden, men Rose tror ham ikke. Rose spør en gang til om hvem han er, men han sier at hun skal glemme ham og gå hjem. Hun begynner å gå, men hører en rar lyd bak seg. Da hun snur seg er både Doktoren og politiboksen borte.

Rose drar til Mickeys leilighet og bruker datamaskina hans til å søke etter Doktoren på Internett. Hun finner en side med et bilde av ham og en forespørsel fra en mann som heter Clive om at alle som har sett Doktoren må kontakte ham. Rose drar til Clives hus og Micker venter i bilen mens hun går inn. Clive forteller henne at Doktoren har dukket opp mange ganger opp gjennom tiden. Han viser henne fotografer og en tegning. Clive er overbevist om at han bringer død og fordervelse med seg. Mens Mickey venter ser han en søppelbøtte som beveger seg av seg selv. Han går ut for å se på den og den drar Mickey inn i seg og fanger ham. Rose tror ikke Clive og går ut igjen og setter seg inn i bilen hvor en plastkopi av Mickey sitter. Hun merker ikke at det er en kopi og de drar.

De drar til en restaurant hvor kopien av Mickey vil vite alt hun vet om Doktoren. Doktoren dukker opp og slåss med kopien og ender opp med å dra av den hodet. Rose og Doktoren løper ut i bakgården hvor han låser døra. Resten av Mickey-kopien slår mot den og Doktoren tar med seg Rose inn i politiboksen, som viser seg på være tardisen. Han forsikrer henne om at ingenting kan komme inn etter at han har lukket døren og han kobler hodet til konsollen. Han forklarer Rose at han ikke kommer fra jorden. Hun spør om Mickey er død og Doktoren innrømmer at han ikke har tenkt på det. Hodet smelter og Doktoren prøver fanatisk å finne kilden til dets signal. Tardisen starter opp og stopper igjen.

De går ut og det viser seg at tardisen har fraktet de til breddene på Themsen. Doktoren forklarer at tardisen kan drar hvor som helst i universet og han er sint fordi han har mistet signalet. Rose spør om hva en politiboks er og Doktoren svarer at det er en telefonkiosk for politiet fra 1950-årene og at han bruker det som en forkledning. Rose spør om hvorfor den som styrer plasten har kommet til jorden og han sier at de elsker jorden på grunn av all forurensningen. De heter autonere og blir styrt av Nestene, som kan gi liv til og styre plast. Den mistet maten sin under en krig da alle proteinplanetene den hadde ble ødelagt og derfor har den kommer til jorden. Doktoren holder opp en sylinder med en blå væske og sier at det er antiplast og at det kan stoppe Nestene.

De finner ut at Nestene bruker London Eye som sender og de finner den i et rom under pariserhjulet hvor Mickey også er. Nestene viser seg å være en stor mengde flytende plast. Doktoren er villig til å gi den en sjanse og sier at den skal forlate jorden. Han blir fanget av to dukker og de finner sylinderen.

Nestene viser deretter at den har også tatt tardisen. Doktoren innrømmer at det er hans skip, men at det ikke var hans feil det som skjedde i tidskrigen og at han ikke kunne redde Nestenes verden. Nestene tror ham ikke og setter i gang alle utstillingsdukkene i London. Rose ringer Jackie som er på vei inn i et kjøpesenter, men hun mister forbindelsen. Clive og familien hans er i det samme senteret og en av dukkene skyter ham.

Rose og Micker løper til tardisen, men døren er låst. Mickey sier at de skal prøve å rømme og glemme Doktoren, men hun klarer å slå sylinderen ut av hånda på en av dukkene slik at den faller i Nestene og dreper den. Alle dukkene i London faller sammen og dør. Rose, Mickey og Doktoren går inn i tardisen og den dematerialiserer. De drar til en sidegate og Rose ringer moren som fremdeles er i live. Doktoren takker henne og inviterer henne med på å reise rundt i universet. Mickey er dog ikke invitert. Rose sier at hun ikke kan fordi hun må finne moren sin og ta seg av Mickey. Doktoren går inn i tardisen og den forsvinner, men noen sekunder kommer den tilbake, han åpner døra og sier at han glemte å fortelle henne at den også reiser i tid. Rose kysser Mickey farvell og hun løper inn i tardisen.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

TARDIS-trans.png