Aldrich Ames

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Aldrich Ames
Aldrich Ames mugshot.jpg
Født26. mai 1941 (77 år)
River Falls
Utdannet ved George Washington University, University of Chicago, McLean High School
Beskjeftigelse Spion, Muldvarp
Nasjonalitet USA

Aldrich Hazen Ames (født 16. juni 1941 i River Falls, Wisconsin) er en tidligere CIA-analytiker. Han ble arrestert for å være spion for Sovjetunionen. CIA fikk klager for at sikkerheten var for dårlig i tiden etter han ble tatt. I 1994 ble han dømt til fengsel på livstid for forholdet.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Han begynte å jobbe for CIA i 1962. I 1969 arbeidet han i Ankara med å rekruttere sovjetiske spioner til å arbeide for USA, men i 1985 tok han kontakt med den sovjetiske ambassaden i Washington for å tilby hemmeligheter til dem mot betaling. Han kompromitterte minst 100 operasjoner, og hans informasjon førte til at 10 amerikanske spioner ble drept. Trolig ga han Sovjetunionen navnene på alle spionene USA hadde i landet, noe han fikk om lag 2,5 millioner dollar for. Dette gav ham og hans kone Rosario (fra Columbia) mulighet til å leve på et høyere nivå enn inntekten fra CIA. Ames slet med alkoholproblemer, men hadde ikke noen ideologisk grunn for forræderiet.

I februar 1994 ble han og kona arrestert idet de skulle reise til Russland på et oppdrag for CIA. Etter at han ble dømt til fengsel på livstid og hun ble dømt til fengsel i fem år, soner han nå i Allenwood, Pennsylvania. Hun bor trolig i Sør-Amerika.

Film[rediger | rediger kilde]

Aldrich Ames: Traitor Within er en film om Ames fra 1998 med Timothy Hutton som Ames.

Skjønnlitteratur[rediger | rediger kilde]

Ames ble inkludert som en karakter i Frederic Forsyths roman Icon fra 1997, hvor flere sovjetiske agenter rekruttert av USA blir forrådt av ham.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Cherkashin, Victor, og Gregory Feifer. Spy Handler: Memoir of a KGB Officer: the True Story of the Man Who Recruited Robert Hanssen and Aldrich Ames. New York: Basic Books, 2005. ISBN 0-465-00968-9

Videre lesning[rediger | rediger kilde]