Stig Bergling

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Stig Bergling
Født1. mars 1937
Stockholm
Død24. januar 2015 (77 år)
Stockholm
Utdannet ved Östra Real
Beskjeftigelse Polititjenestemann, spion, militærperson
NasjonalitetSverige

Stig Svante Eugén Bergling (født 1. mars 1937 i Stockholm, død 24. januar 2015 i Stockholm) var en svensk forhenværende politimann og spion for Sovjetunionen.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Bergling vokste opp på Östermalm i Stockholm. Berglings far, som kom fra et velberget hjem i Sala, var ingeniør og arbeidet med skadeforsikringer for et forsikringsselskap. Berglings mor kom fra et arbeiderhjem i Falun, var strengt religiøst oppfostret og arbeidet som sekretær under Berglings oppvekst. Bergling hadde en yngre søster.

Han ble sendt på privatskole, Carlssons skola, på Östermalm i Stockholm, og gikk deretter på Östra Real.[1]

I 1957 gjorde han verneplikten som kystjeger ved Vaxholms kustartilleriregemente (KA 1) i Vaxholm[2].

Säpo[rediger | rediger kilde]

I 1969 ble han ansatt i det svenske sikkerhetspolitiet Säpo og arbeidet i Byrå II, spaningsavdelingen. Samme år ble han sikkerhetssjef for FNs fredsbevarende styrker på Kypros der han var stasjonert i ett år. I løpet av tjenesten besøkte han ofte Beirut og det var der han ble vervet av GRU. Bergling var reserveoffiser i kystartilleriet og i en kortere periode var han utlånt til den svenske forsvarsstabens sikkerhetsavdeling. I denne perioden stjal han hemmelige dokumenter over svenske forsvarsanlegg.

Spion for Sovjetunionen[rediger | rediger kilde]

Under et FN-oppdrag i Libanon i 1973 solgte han de hemmelige dokumentene til GRU. Etter å ha vendt tilbake til Sverige, fortsatte han sin spionasjevirksomhet ved å utlevere informasjon om Säpos virksomhet i Sverige. I Säpo fant man etterhvert ut at tjenesten hadde en muldvarp. Bergling søkte på ny FN-tjeneste og ble sendt til Suez. Han ble imidlertid beordret til Kypros da mistankene begynte å bli sterkere.

Avsløring, dom[rediger | rediger kilde]

Bergling ble pågrepet 20. mars 1979 i Israel av den israelske etterretningstjenesten Mossad.

Den 7. desember 1979 ble Bergling dømt til livsvarig fengsel for grov spionasje. I løpet av fengselstiden byttet Bergling navn til Eugén Sandberg i forbindelse med at han giftet seg med Elisabeth Sandberg, en venninne fra ungdomstiden.

Rømning[rediger | rediger kilde]

Under en permisjon fra Norrköpingsanstalten lyktes Bergling den 6. oktober 1987, sammen med sin daværende hustru Elisabeth, med å gjennomføre en flukt til sin tidligere oppdragsgiver Sovjetunionen, via Åland og Finland. Paret levde en tid i Moskva, og senere i Ungarn, under navnene Ivar og Elisabeth Straus. I 1990 flyttet de til Libanon.

I august 1994 vendte paret frivillig tilbake til Sverige. Bergling tilbrakte ytterligere tre år i fengsel før han ble løslatt i juli 1997.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Wall 2007, ss. 6-7
  2. ^ «Närförsvarsskolan, NärfS, Kgl Waxholms Kustartilleriregemente, KA1, Oskar-Fredriksborg, Vaxholm*) - bildkvalkad utbildningsåret 1956-1957». Kustjägare-Sällskapet, KJS. Arkivert fra originalen 2013-12-05. Besøkt 19. mars 2011. «...NärfS-57, Korsö, 2a plut, löjtnant Högelin, cox, Stig Sydholt (hette 1957 Stig Bergling, en av Sveriges största spioner)...»  3:e bildgalleriet

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]