Didim

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Didim
Ruinene av Apollons tempel i Didyma ved Didim
LandTyrkias flagg Tyrkia
Postnummer09256
Areal333,1 km²
Befolkning85 055 (2018)
Bef.tetthet255,34 innb./km²
Kart
Didim
37°22′37″N 27°16′01″Ø

Didim er en liten by ved Egeerhavet vest i Tyrkia, 123 km fra byen Aydin i distriktet Aydın. I Didim lå den joniske helligdommen Didyma i antikken.

Innenfor grensene til distriktet Didim finnes også Altinkum, et raskt voksende feriested ved den tyrkiske kysten av Egeerhavet, som ligger mellom byene Izmir (tidligere greske Smyrna) og feriestedet Bodrum, rundt 90 minutters kjøretur hver veg.

Geografi[rediger | rediger kilde]

Didim er lokalisert på nordkysten av bukten Güllük, motsatt av halvøya Bodrum. Distriktet består av Didim selv, en kystby med 26 000 innbyggere og et antall mindre byer rundt, inkludert nevnte Altınkum (som betyr «gyllen sand»), Gümüşkum («sølvsand») og Sarıkum («gul sand»).

Turisme er hovedaktiviteten og den største inntektskilden for området, særlig om somrene, men jordbruk er også et viktig bidrag, hovedavlingen er hvete og bomull. Tamdyr, særlig sauer og geiter, blir alet hovedsakelig for lokalt forbruk.

Didim er inndelt i følgende områder:

 • Altinkum Didim Emlak — vest
 • Yalıköy — vest
 • Mavişehir — vest
 • Mersindere — vest
 • Cumhuriyet — sentral
 • Efeler — sentral
 • Yenimahalle — sentral
 • Çamlık — sør; den tredje stranden, hovedstranden og D-Marin Didim (den nye marina)
 • Altınkum — sør; hovedstranden og den andre stranden
 • Fevzipaşa — sør; en planlagt golfbane skal bygges her [1]
 • Yeşilkent — sør/øst

Historie[rediger | rediger kilde]

Se artikkelen om Didyma for informasjon om den antikke byen ved stedet.

Området ble bosatt i neolittisk tid, deretter etablert som en koloni av Kreta og siden Mykene på 1500-tallet f.Kr. og til sist besatt av Lykia, Persia, Selevkideriket, Romerriket og Østromerriket (Det bysantinske rike) hvor det var en del av provinsen Karia. Området kom i hendene på muslimske tyrkerne etter at Østromerriket tapte slaget ved Manzikert i 1086, men byen ble frigjort av bysantinerne i 1098, erobret av Menteşe i 1280 og av aydinidene i 1300. Didim kom inn under Det osmanske rike ved Mehmet I i 1413 og gikk videre til Tyrkia ved dette rikets oppløsning tidlig på 1920-tallet.

Etymologi[rediger | rediger kilde]

Didim har sitt navn fra antikkens Didyma, og det arkeologiske området for Didyma ligger nær den moderne byen. Under Det osmanske riket var byen kjent som Yoranda eller Yoran, og under Tyrkia ble den kalt for Hisar (som betyr festning eller borg) og etter at byen ble ødelagt ved et jordskjelv i 1955 ble det ombygd og gitt nytt navn, Yenihisar (nyborgen). Byen var en del av distriktet Söke fram til 1991. Området ble distriktet Yenihisar og ble i 1997 gitt navnet Didim, knyttet til den antikke greske byen, og for å skille det fra andre steder i Tyrkia kalt Yenihisar.

Klima[rediger | rediger kilde]

Didim (Aydin) har et middelhavsklima som består av meget varme, lange og tørre somre med en gjennomsnittlig temperatur av 34 °C (93 °F) på dagtid. Vintrene er kjølige og regnfylte med daglig temperatur på 14 °C (57 °F).

Turisme[rediger | rediger kilde]

Denne delen av den tyrkiske kysten har blitt et meget populært feriested og er generelt attraktivt grunnet sine lange sandstrender, klart blått vann, antikke ruiner, og dets egen mikroklima som har flere hundre dager med sol i året og varme vintre. Sistnevnte betyr at besøkende også kan oppholde seg utendørs selv i januar. Kanskje de mest attraktive buktene er de mer stille lengre unna byens sentrum, slik som Haydar, som man kommer til via en uasfaltert veg rundt kysten av Akbük («den hvite bukten»).

Nye moderne veger har ført til lettere tilgang til flyplassene ved Bodrum og İzmir.

1980-tallet begynte folk fra de større byene i Tyrkia, særlig Ankara, å bygge feriehjem i området. Mange av disse ble bygget som kooperative husprosjekt med private strender. Attraksjonen til Didim har økt ved at et antall familier i Ankara har nå kommet til feriestedet for to eller flere generasjoner, og selv i dag finnes det mange biler med bilskilt for Ankara (06) i Didim i sommertiden. Eiendomsprisene har økt dramatisk og byggeboomen fortsatte da utenlandske kjøpere, særlig tyrkere i Europa, etablerte seg. Didims vekst på 1980-tallet ble forsterket på 1980-tallet med bygging av hoteller for å ta imot turister, særlig fra Storbritannia, men også fra Tyrkia selv, for billigturer. Siden rundt 2001 har briter begynt å kjøpe feriehjem i Didim og etablert seg selv som et synlig samfunn med britiske flagg, barer og en del britisk skilt.[2] Også skandinaver har kommet i stort antall.

Byen Didim har hoteller, et ukentlig marked, en eventyrbad (waterpark) og det antikke tempelet til Apollon i nærheten. Didem ligger også nært en rekke andre antikke byer og attraksjoner i naturen: Innsjøen Bafas naturpark er rett ved, sammen med elven Menderes og de historiske stedene Miletos og Priene, begge antikke greske byer. Det er også et antall diskoteker, mindre barer og klubber i byen, en del med levende musikk, hovedsakelig Türkü (tyrkisk folkemusikk), men Didim er hovedsakelig et stille sted for familieturister. Turister som ønsker mer støyende nattliv vil finne større muligheter i Bodrum.

D-Marin Didim, en ny marina til rundt 50 millioner dollar, ble bygget av Doğuş-gruppen og kom i gang i 2009 med kaiplass for båter og skip på 8 til 50 meter, en skipsheis på 400 tonn, tørrdokker, hangarer, yachtklubb, butikker og restauranter. Den nye marina er antatt å føre til flere turister og økte eiendomspriser i området.[3]

Vennskapsbyer[rediger | rediger kilde]

Didim er vennskapsby med:

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]