Bodrum

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Havnen i Bodrum

Bodrum (tidligere Halikarnassos) er en tyrkisk havneby i provinsen Muğla, sørvest i landet ved et punkt som sjekker innløpet til Kosgulfen. Sørvest av Bodrum, om lag 20 km i luftlinje ligger den greske øya Kos. Byen ble kalt for Halikarnassos av Karia i antikken og var berømt for sitt store gravmonument, mausoleet for Maussolos, som tilhørte et av de syv store underverker i den antikke verden. Festningen i Bodrum, bygget av korsfarere1400-tallet, har utsyn utover havnen og marina. Ved festningen er det i dag også et museum for undervannsarkeologi.

Dagens Bodrum er en kjent turistby og har en stor yachthavn. Bodrum har mange kulturfestivaler i løpet av året. Bodrum ligger kun halvannen time fra det nye turistområdet Altinkum som i 2009 fikk Sør-Europas nest største marina for yachter og ferger.

Byen hadde en befolkning på 118 237 i 2009.

Etymologi[rediger | rediger kilde]

Navnet Bodrum er avledet fra Petronion/Petronium, navnet på festningen ettersom den var viet den hellige Peter. Før den tid het byen Halikarnassos, gresk: Ἁλικαρνασσός,[1], tyrkisk: Halikarnas.

Klima[rediger | rediger kilde]

Bodrum har et middelhavsklima. Gjennomsnittlig vintertemperatur er 15°C og om sommeren 34°C. Somrene er varme og fuktige mens vintrene er milde og hovedsakelig solfylte.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Ἁλικαρνασσός i: Henry George Liddell, Robert Scott: A Greek-English Lexicon, hos prosjekt Perseus

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]