Slaget ved Manzikert

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Alp Arslan ydmyker keiser Romanus IV Diogenes etter seieren i slaget ved Manzikert. Fra en fransk illustrert oversettelse av Giovanni Boccaccios De Casibus Virorum Illustrium fra det 15. århundret.

Slaget ved Manzikert ble utkjempet mellom Østromerriket og seldsjukkene ved byen Manzikert (nå Malazgirt), nord for Tyrkias største innsjø Vansjøen i den sørøstlige del av landet.

Manzikert var et viktig handelssenter i kongedømmet Armenia og senere i Østromerriket.

I 1054 prøvde seldsjukkiske tyrkere fra Sentral-Asia å erobre byen, men ble stoppet av Basil Apocapes, en bysantisk general av armensk-georgisk opprinnelse.

Slaget ved Manzikert ble kjempet nær byen i august 1071. Bysantinerne led et knusende nederlag, og den seldsjukkiske sultan Alp Arslan tok keiser Romanus IV Diogenes til fange. Nederlaget førte til omfattende religiøs og etnisk omveltning i Anatolia ettersom de muslimske seldsjukkene vant kontroll over Anatolia. De opprettet sultanatet Rum, forløperen til Det osmanske riket.

For Bysants var tapet av Anatolia et ødeleggende slag ettersom Anatolia var den tettest befolkede delen av riket, og dets dager som stormakt var med dette over. Ute av stand til å gjenerobre de tapte landområdene så keiser Alexios I Komnenos seg nødt til å be om hjelp fra Vesten. Pave Urban II svarte med å oppfordre kristne til å befri det hellige land fra muslimsk styre, en oppfordring som ledet til korstogene.

historiestubbDenne historierelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.