Det estiske folkeunionspartiet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Det estiske folkeunionspartiet (estisk: Eestimaa Rahvaliit, RL) var et politisk parti i Estland fra 1994 til 2012.

Det estiske folkeunionspartiet var et jordbrukerparti med populistisk og sosialdemokratisk påvirkning. Partiet stod sterkt på landsbygden og blant jordbrukere, og hadde flest tilhengere utenfor de store byene og i de fattigere lag av befolkningen. Dette endret seg noe i de siste par årene av partiets levetid, og oppslutningen i byene, inkludert hovedstaden Tallinn, økte. Selv om partiet inneholdt elementer av nasjonalisme, fikk det også voksende støtte blant den russisktalende befolkningen i Estland.

Partiet ble stiftet den 29. september 1994 som Det estiske landsbygdsfolkets parti (Eesti Maarahva Erakond), og skiftet navn den 18. oktober 1999. Den 10. juni 2000 fikk Den estiske landbygdsunionen (Eesti Maaliit) og Det estiske partiet av pensjonister og familier (Eesti Pensionäride ja Perede Erakond) inn i partiet, og det ble landets største medlemsparti. En ytterligere medlemsvekst kom da Det nye Estland-partiet (Erakond Uus Eesti) gikk inn i Det estiske folkeunionspartiet i 2003. I 2010 hadde partiet mer enn 9 000 medlemmer. Ungdomsorganisasjonen, Folkeunionens ungdom (Rahvaliidu Noored), hadde om lag 3 000 medlemmer.

Partiet var medlem av Alliansen for nasjonenes Europa (AEN), men var aldri representert i Europaparlamentet. Det estiske folkeunionspartiet gjorde sitt beste valg til nasjonalforsamlingen Riigikogu i 2003 med 13 % av stemmene, men fikk 7,1 % i 2007, og falt for sperregrensen i 2011. Fallende oppslutning gjorde at man ønsket å slå sammen partiet med Estlands sosialdemokratiske parti i 2010, men bare et mindretall støttet forslaget, og mange av partiets medlemmer gikk over til sosialdemokratene og Senterpartiet. Partiets representanter i Riigikogu meldte også overgang til andre partier. Den 24. mars 2012 gikk det gjenværende av Det estiske folkeunionspartiet sammen med Den estiske patriotbevegelsen (Eesti Rahvuslik Liikumine), en mindre politisk pressgruppe, om å danne Estlands konservative folkeparti (Eesti Konservatiivne Rahvaerakond).

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]