Den ukrainske sosialistiske sovjetrepublikks flagg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Den ukrainske sosialistiske sovjetrepublikks flagg, 1949-1991

Flagget til Den ukrainske sosialistiske sovjetrepublikk hadde en rød stripe over en lys blå stripe, og i øverste venstre hjørne en gul hammer og sigd med en stjerne over. Den blå stripen utgjorde en tredel av flaggets bredde. Det var i størrelsesforholdet 1:2. Flagget ble innført 21. november 1949.

Flagget var basert på Sovjetunionens flagg og fulgte samme modell som flaggene for øvrige sovjetrepublikker. Den enkelte republikk hadde et felt med en særegen farge eller mønster, enten i nedre del av flagget eller ved stangsiden av den ellers røde flaggduken med hammer, sigd og stjerne i gult. Allerede fra 1921 av førte den Ukrainske Sovjetiske Republikken rødt flagg, men først med republikkens initialer i gult i øvre felt ved stangen.

Ved Sovjetunionens sammenbrudd gikk flagget gradvis ut av bruk. Etter at Ukraina hadde erklært seg selvstendig, ble det blå og gule flagget nasjonalflagget for første gang heist 4. september 1991, da sammen med flagget til den Ukrainske SSR. Fjorten dager senere ble flagget i blått over gult erklært som Ukrainas eneste flagg.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • V. A. Sokolov: Flagi Rossijskoj Imperii i SSSR v dokumentakh, Moskva: MGIU, 2001.
Autoritetsdata