Den latviske sosialistiske sovjetrepublikk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Sovjetrepublikken Latvias flagg 1953-1990 var en variant av Sovjetunionens flagg
Sovjetrussisk kart over den latviske sovjetrepublikk 1940
Antikommunistisk og antisemittisk propagandaplakat under den tyske okkupasjonen av sovjetrepublikken Latvia under andre verdenskrig. Plakaten har tekst på tysk og latvisk og anskueliggjør forskjellen mellom «to verdener»: den sunn, tyske og den jødisk-kommunistiske.

Den latviske sosialistiske sovjetrepublikk (ofte kalt Latviske SSR) var en delrepublikk og marionettestat i det kommunistiske Sovjetunionen fra 1940 til 1991. Delrepublikken ble proklamert 21. juli 1940 etter at sovjetrussiske styrker okkuperte republikken Latvia 17. juni samme år. Forfatteren Vilis Lācis ble statsminister i sovjetrepublikken og beholdt vervet fra 1940 til 1959. Latvierne ble, som sine naboer, hardt behandlet av sovjetdiktatoren Josef Stalin. Republikkens hovedstad var Riga, som i dag er Latvias hovedstad. Den selvstendige republikken Latvia ble gjenopprettet 4. mai 1990.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Tysk okkupasjon under andre verdenskrig[rediger | rediger kilde]

I en hemmelig tilleggsprotokoll til Molotov–Ribbentrop-pakten, en ikkeangrepsavtale mellom det nazistiske Tyskland og Sovjetunionen undertegnet 23. august 1939, ble det avtalt at Estland og Latvia skulle tilfalle Sovjetunionen, mens Litauen skulle tilfalle Tyskland. Likevel okkuperte tyskerne den latviske sovjetrepublikken under andre verdenskrig fra 10. juli 1941 til de sovjetrussiske rødegardistene på nytt okkuperte landet høsten 1944. Kommunistene innførte blant annet kollektivisering i jordbruket og russifisering på flere samfunnsområder. Nazistenes jødeforfølgelser i landet fikk ingen offentlig oppmerksomhet før etter kommunismens fall i 1990.

Samfunn[rediger | rediger kilde]

Latvia er et typisk skogland, og treprodukter som fyrstikker og planker fikk et oppsving under den sovjetiske okkupasjonen. Landbruket i det lille landet ble kollektivisert, og i byene ble det satset stort på kollektivtransport. De karakteristiske boligblokkene bygd av pre-fabrikkert betong, som er kjent for sin manglende skjønnhet, ble bygd i utkanten av de eksisterende byene. Byen Jūrmala var lenge et av de mest populære badestedene i hele Sovjet, og det ble bygd en bred motorvei fra hovedstaden Riga til den lille byen ved Rigabukta.

Slutten for sovjetrepublikken[rediger | rediger kilde]

Den latviske SSR gikk til grunne under den syngende revolusjonen i Baltikum på begynnelsen av 1990-tallet og ble erklært å ha vært et okkupert land.

Republikken Latvia ble gjenopprettet den 21. august 1991 da Sovjetunionen gikk i oppløsning. Et okkupasjonsmuseum er senere blitt bygd i sentrum av Rigas gamleby til minne om okkupasjonen.