Hopp til innhold

Den ukjente soldats grav

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
«Den ukjente soldats grav» under Triumfbuen i Paris. Graven inneholder levningene etter en uidentifisert soldat, sannsynligvis fransk, som ble drept i slaget ved Verdun. Han representerer alle soldatene som døde i første verdenskrig. Monumentet ble avduket i 1920. Hver kveld siden 1923 har det blitt tent en ild ved minnesmerket.

Den ukjente soldats grav er en som regel nasjonal, seremoniell og symbolsk grav for levninger av uidentifiserte soldater som falt på slagmarken. Som regel inneholder slike monumenter levninger etter i det minste én fallen soldat.

Uttrykket og skikken har skandinavisk utspring;[trenger referanse] det antas at det første minnesmerket av denne type er et monument i Fredericia sør i Danmark. Det er monumentet «Landsoldaten», som ble reist i 1849 over en ukjent soldat som nylig var falt i kamp mot Tyskland i første slesvigske krig. Den inspirerte danskene til å sette opp et annet lignende monument noen år senere, etter en ny krig mot Tyskland, der uttrykket en ukendt soldat ble benyttet i en slik sammenheng antagelig for første gang. Tradisjonene ble særlig vanlig etter første verdenskrig.

Kjente graver for den ukjente soldat[rediger | rediger kilde]

Land Sted Beskrivelse
Australia Australian War Memorial i Canberra
Danmark Fredericia Landsoldaten
Egypt Alexandria
Estland Bronsesoldaten i Tallinn
Finland Sandudds begravningsplats i Helsingfors
Frankrike Under Triumfbuen i Paris
Hellas Syntagmaplassen i Athen
Italia Ved Viktor Emanuel II-monumentet i Roma
Polen Warszawa
Russland Ved Alexanderhagen i Moskva
Storbritannia Westminster Abbey i London
Tyskland Ved Unter den Linden i Berlin
USA Æresgravlunden i Arlington i Virginia

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]