Toni Collette

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Toni Collette
ToniCollettOrangeBritishAcademyFilmAwards07.jpg
Født 1. november 1972
Blacktown
Alma mater National Institute of Dramatic Art, University of New South Wales
Nasjonalitet Australia
Utmerkelser Theatre World Award

Antonia «Toni» Collette (født 1. november 1972 i Blacktown, Sydney i Australia) er en australsk skuespiller og musiker, kjent for sitt skuespillerarbeid på teater, TV og film, samt sitt sekundære karriere som vokalist i et band.

Collette`s skuespillerkarriere begynte tidlig på 1990-tallet med flere komiske roller i filmer som Spotswood (1992) og Muriel's Wedding (1994), som hun ble nominert til en Golden Globe Award for beste kvinnelige skuespiller. Collette giftet seg med Dave Galafassi, den 11. januar 2003. Paret har datteren, Sage Florence, født 9. januar 2008, og en sønn, Arlo Robert, født 22. april 2011, sammen. Colette er en tilhenger av dyrs rettigheter og dyrevernsorganisasjonen PETA. Etter hennes opptredener i Emma (1996) og The Boys (1998), oppnådde Collette internasjonal anerkjennelse som et resultat av hennes Academy Award-nominerte fremstilling av Lynn Sear i The Sixth Sense (1999) med Bruce Willis i hovedrollen.

Collette har også opptrådt i thrillere som Shaft (2000) og Changing Lanes (2002) og i uavhengig komedier som About a Boy (2002), In Her Shoes (2005). I 2009 fikk hun hovedrollen i TV-serien United States of Tara, som hun vant en Primetime Emmy Award. Collette debuterte som skuespiller på TV i 1990, i en gjesteopptreden i dranaserie A Country Practice. Collette har i løpet av sin skuespiller-karriere vunnet fem Australian Film Institute Awards.

I 2006 spilte Collette i filmen Little Miss Sunshine, en komedie og dramafilm om en families tur til en skjønnhetskonkurranse for barn. Filmen hadde premiere på Sundance Film Festival i januar 2006, og distribusjonsrettighetene ble snart kjøpt opp av Fox Searchlight Pictures. Dette var en av de største avtalene gjort i denne festivalens historie. Filmen fikk fire Oscar-nominasjoner, inkludert beste film, mens Collette seg ble tildelt sin andre BAFTA og Golden Globe-nominasjoner for hennes rolle som familiens matriark. Filmen var en suksess på amerikanske kinoer og ble en av de mest suksessfulle uavhengige filmer på midten av 2000-tallet.