Deltagjengen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Deltagjengen
orig. National Lampoon's Animal House
Generell informasjon
SjangerKomedie
Utgivelsesår1978
Prod.landUSA
Lengde1 t. 49 min.
SpråkEngelsk
Aldersgrense16 (Norge)
Bak kamera
RegissørJohn Landis
ProdusentIvan Reitman
Matty Simmons
ManusforfatterHarold Ramis
Douglas Kenney
Christopher Miller
MusikkElmer Bernstein
SjeffotografCharles Correll
KlippGeorge Folsey Jr.
Foran kamera
Hovedrolle(r)John Belushi
BirollerTim Matheson
John Vernon
Tom Hulce
Peter Riegert
Stephen Furst
Annen informasjon
Filmformat1.85 : 1
BudsjettUSD 3 millioner (estimat)
Prod.selskapUniversal Pictures
Premiere27. juli 1978 (USA)
31. oktober 1980 (Oslo)
Eksterne lenker
Bygningen som skulle forestille Animal House i filmen. (Bildet er fra 1985)

Deltagjengen (originaltittel: Animal House) er en amerikansk komedie fra 1978 regissert av John Landis og med John Belushi i hovedrollen. Handlingen er lagt til et amerikansk College på starten av 1960-tallet der to rivaliserende studentgrupper er i konstant kamp med hverandre. Den ene gruppen består av en elite fra pene familier, mens den andre gruppen er en brokete forsamling som liker å feste og lage bråk. Sentrale biroller spilles av Tim Matheson, John Vernon, Verna Bloom, Thomas Hulce, Stephen Furst og Donald Sutherland.

Til tross for lave forventninger fra filmselskapet ble den en stor publikumsuksess og raskt ansett som en kultfilm.[1]

Musikken har en sentral plass i filmen og er en miks av rock & roll og rhythm & blues samt bidrag fra Elmer Bernsteins klassiske komposisjoner. Musikken ble forøvrig utgitt på et eget album.

Handling[rediger | rediger kilde]

Handlingen er lagt til Faber College, et middelmådig universitet i USA hvis motto er "Kunnskap er bra." Året er 1962, og Vietnam, den seksuelle revolusjonen og hippiekulturen er ennå noen år unna. En 50-talls mentalitet gjennomsyrer fortsatt campusen, symbolisert ved Omega’ene – det mest prestisjefylte og elitepregede studentbrorskapet på campus. På den andre enden av rangstigen befinner nerdene Tom, Hulce og Stephen seg. De er ferske og sliter med å få innpass på colleget, og ender dermed opp i den beryktede Deltagjengen som holder til i Delta House (også kalt Animal House). Den mest fremtredende rebellen i denne gjengen er Bluto.

Deltagjengen liker å utfordre det autoritære regimet på skolen og er i evig kamp med omegaene, lærerne og rektor Wormer. De verste bråkmakerne, med Bluto i spissen, trues etterhvert med utvisning, men de nekter å underkaste seg rektor Wormers befalinger. Etter et nedslående eksamensresultat arrangerer Deltagjengen et løssluppent togaparty for å heve moralen i gruppa.Til sist iverksetter de en spektakulær opptreden under byens årlig parade.

Om filmen[rediger | rediger kilde]

Økonomi og publikum[rediger | rediger kilde]

Deltagjengen ble meget populær i USA hvor den innbrakte 141,6 millioner dollar i 1978 og 1979.[2] Produksjonskostnadene var bare på 3 millioner dollar, noe som gjør den til en av de mest lønnsomme filmkomediene i amerikansk historie.[3][4]

Anmelderne[rediger | rediger kilde]

Filmen fikk blandet mottakelse da den først kom ut, men flere kritikere anerkjente straks dens appell. Til tross for det har den fått så mye som 91 % på Rotten Tomatoes[5] og 79 % på Metacritic.[6] Den amerikanske filmkritikeren Roger Ebert gav den toppscore,[7] mens Leonard Maltin gav den to av fire stjerner.[8]

VGs anmelder gav den terningkast fire.[9]

Bakgrunn og innflytelse[rediger | rediger kilde]

Manus er ved Douglas Kenney, Chris Miller og Harold Ramis, og var basert på flere historier som Miller skrev i National Lampoon. Historiene var basert på Millers egne erfaringer ved "Alpha Delta Phi"-huset ved Dartmouth College.

Filmen hadde forholdsvis stor innvirkning på sin samtid og skal har være inspirasjonskilde for 80-talls komedier som Het ungdom, Revenge of the Nerds og Politiskolen. Det har også blitt antatt at senere filmkomedier som American Pie, Old School og The Hangover har hentet inspirasjon fra filmen.[10]

Filmen har også fått mye av æren for revitaliseringen og utbredelse av såkalte togapartys.[11]

I 2001 ble filmen funnet betydningsfull nok av USAs Library of Congress til å bli bevart i National Film Registry.[12]

Innspilling[rediger | rediger kilde]

Jakten på et egnet universitet som kunne fungere som Faber Collage viste seg å bli vanskelig. Flere steder de anså som egnet avslo tilbudet etter å ha lest manus. Til slutt fikk de tillatelse hos styre i University of Oregon i Eugene. Innspillingen foregikk høsten 1977.[13]

Annet[rediger | rediger kilde]

Flere av birolleinnehavere var på det tidspunktet ukjente og helt i starten av sin filmkarriere. Blant dem Karen Allen, Tom Hulce og Kevin Bacon.

I rollene[rediger | rediger kilde]

TV-serie[rediger | rediger kilde]

Filmen dannet utgangspunktet for den kortlivede TV-serien Delta House i 1979. På grunn av mange konflikter mellom skaperne og ABC ble det ikke produsert mer enn 13 episoder av denne serien. Konflikten skyldest at ABC ønsket en langt mer familievennlig versjon enn det skaperne ønsket

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ «Kultfilm med utspring i studentliv». arkiv.nrk.no (norsk). 4. oktober 2008. Besøkt 22. juni 2018. «"Deltagjengen" ble en braksuksess da den kom ut i 1978. Komedien ble raskt en absolutt kultfilm.» 
 2. ^ «National Lampoon's Animal House (1978)». www.boxofficemojo.com (engelsk). Besøkt 22. juni 2018. 
 3. ^ Celebritynetworth - In 1978 Donald Sutherland Made One Stupid Decision About Animal House (24.2.2014)
 4. ^ Haddal, Per (17. desember 1983). «Norsk debut i god komedie». Aftenposten. «Mannen bak filmhistoriens mest lønnsomme komedie, "Deltagjengen", heter John Landis og er nå vokst fra de verste pubertetsløyene,» 
 5. ^ «National Lampoon's Animal House». Rotten Tomatoes (engelsk). Besøkt 22. juni 2018. 
 6. ^ «Animal House». Metacritic. Besøkt 22. juni 2018. 
 7. ^ Ebert, Roger. «National Lampoon's Animal House Movie Review (1978) | Roger Ebert». www.rogerebert.com (engelsk). Besøkt 22. juni 2018. 
 8. ^ Maltin, Leonard (2. september 2014). Leonard Maltin's 2015 Movie Guide (engelsk). Penguin. ISBN 9780698183612. 
 9. ^ «Nye filmer / Løssloppen harselsas». VG. 1. november 1980. s. 58. 
 10. ^ «Five Ways 'Animal House' Changed the World». PopMatters (engelsk). 28. april 2014. Besøkt 22. juni 2018. 
 11. ^ «How to Throw an Animal House Toga Party | eHow». eHow (engelsk). Besøkt 23. juni 2018. 
 12. ^ https://www.imdb.com/title/tt0077975/awards?ref_=tt_awd. 
 13. ^ https://www.imdb.com/title/tt0077975/locations?ref_=tt_dt_dt. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]