Hopp til innhold

Deadwood (TV-serie)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Deadwood
Generell informasjon
SjangerWestern / Historie
Prod.landUSA
Sendeår2004
Sesonger3
Episoder36
Lengde50 minutter (per episode)
SpråkEngelsk
Foran kamera
Medvirkende
37 oppføringer
Timothy Olyphant (rollefigur: Seth Bullock)
Jim Beaver
Peter Jason
William Earl Brown
Dayton Callie
Alice Krige
Sarah Paulson
Keone Young
Larry Cedar
Kim Dickens
William Sanderson
Cleo King
Brent Sexton
Keith Carradine
Brad Dourif
Gerald McRaney
Anna Gunn
Izabella Miko
Paula Malcomson
Titus Welliver
Molly Parker
Jeffrey Jones
Franklyn Ajaye
Austin Nichols
Robin Weigert
John Hawkes
Leon Rippy
Geri Jewell
Powers Boothe
Brian Cox
Sean Bridgers
Garret Dillahunt
Ian McShane (rollefigur: Al Swearengen)
Parisse Boothe
Stephen Tobolowsky
Ray McKinnon
Pavel Lychnikoff
Bak kamera
Skaper(e)David Milch
ProdusentMark Tinker
ManusElizabeth Sarnoff
RegiEd Bianchi, Davis Guggenheim
MusikkReinhold Heil
Sending
Periode21. mar. 200427. aug. 2006
TV-kanalHBO
Sideforhold16:9
Eksterne lenker
IMDb
Offisiell nettside

Deadwood er en TV-serie laget av den amerikanske betal-TV-kanalen HBO.

Serien handler om det lovløse livet i gullgraverbyen Deadwood på 1870-tallet. Den baserer seg delvis på historiske personer og hendelser. Tre sesonger av serien er spilt inn. Disse ble vist i USA fra 2004 til 2006. I 2019 ble TV-serien fulgt av en spillefilm.[1]

Handlingsreferat[rediger | rediger kilde]

Sesong en[rediger | rediger kilde]

Den første sesongen finner sted i 1876, seks måneder etter grunnleggelsen av leiren - kort tid etter Slaget ved Little Bighorn. Seth Bullock forlater jobben som marskalk i Montana for å etablere en ny maskinvare-virksomhet i gullgruve-leiren Deadwood, sammen med vennen og forretningspartneren Sol Star. Wild Bill Hickok, en beryktet revolver-mann i det ville vesten, er også på vei til Deadwood, akkompagnert av Charlie Utter og Calamity Jane. Al Swearengen er eieren av The Gem, en lokal salong og bordell. Andre bemerkelsesverdige innbyggere inkluderer Dr. Amos Cochran. A. W. Merrick, eier og redaktør for lokalavisen "The Pioneer" og E. B. Farnum, innehaver av The Grand Central Hotel.

Bullock møter en mann med ukjent navn, som påstår at indianere nylig hadde drept en hvit-hudet familie langs veien. Han og Hickok sammen med andre rir ut for å etterforske denne saken videre. Swearengen i salongen hans utlover dusører for alle indianere som blir drept, som tilsynelatende hevn på grunn av disse drapene. Bullock og Hickok oppdager vognen snudd, og alle unntatt én fra familien er døde. De konfronterer den ukjente mannen, og sier at raidet ser ut til å være planlagt av hvite innbyggere. Når han trekker våpenet sitt, trekker både Bullock og Hickok deres våpen - og Hickoks kule dreper den ukjente mannen.

Brom Garret, en velstående forretningsmann fra New York City, bor ved The Grand Central Hotel sammen med sin kone, Alma, som pleier en hemmelig laudanum-avhengighet. Swearengen og Farnum narrer Garret til å kjøpe en gull-gruve fra ham. Den nylig ankomne Cy Tolliver og følget hans kjøper et forlatt hotell rett overfor The Gem og starter oppussingen, og åpner deretter Bella Union Saloon: et luksuriøst gambling-sted og bordell. Brom Garret får snart vite at gull-gruven hans er verdiløs, og krever at Swearengen refunderer alle pengene hans. Men Swearengen beordrer Dan Dority til å drepe Garret, men han skal få det til å se ut som en ulykke.

Men hans nybakte enke Alma Garret oppdager at det faktisk fantes gull i gruven likevel. Hun ber Wild Bill Hickok om veiledning angående gruven, og Bullock foreslår at Garret ansetter Whitney Ellsworth - en pålitelig og erfaren prospektør. Alma Garret har også varetekt over den unge Sofia Metz, hvis familie ble myrdet på vei tilbake til Minnesota. Under en omgang poker blir Wild Bill Hickok myrdet av Jack McCall. Når McCall blir stilt for retten, tvinger Swearengen dem til å frikjenne McCall - som forlater byen umiddelbart etter rettssaken. Men Bullock forfølger McCall, fast bestemt på å stille ham for retten. Bullock og Charlie Utter oppdager senere at McCall gjemmer seg ved et pensjonat i området, og tar ham med til Yankton for rettssak.

Kopper sprer seg i Deadwood, og skaper et presserende behov for vaksiner. Folk som blir syke blir holdt atskilt i et eget telt. Calamity Jane forsøker å hjelpe doktor Cochran med å ta seg av alle de syke. Flere i samfunnet danner et kommunestyre for å forberede seg på fremtidig annektering - samt å bestikke den territoriale lovgiveren, og dermed sikre sikkerheten til eksisterende titler, krav og eiendommer. Swearengen bestikker den lokale sorenskriveren Clagett, for å oppheve en drapsordre. Almas far Otis Russell kommer med planer om å sikre Almas nyfunne rikdom, for å betale hans endeløse gjeld og oppfylle hans egen grådighet. Den amerikanske hæren ankommer Deadwood, og en parade blir organisert til deres ære. Bullock konfronterer en selvsikker Otis Russell i The Bella Union.

Den stadig mer forvirrede pastor Smith, som dør av en tilsynelatende hjernesvulst, ble egentlig kvalt i hjel av Al Swearengen i et barmhjertighetsdrap. Tolliver forsøker å bestikke general Crook, for å få dem til å forlate en garnison i Deadwood - men dette blir nektet. Når sorenskriver Clagett forsøker å presse Swearengen videre, svarer Swearengen med å verve Clagetts toll-oppkrever Silas Adams til å myrde Clagett. Silas gjennomfører oppdraget, og allierer seg med Swearengen. Ettersom sheriff Con Stapleton også har blitt kompromittert av Cy Tolliver, melder Bullock seg frivillig til å bli byens nye sheriff samtidig som kavaleriet rir ut av byen.

Sesong to[rediger | rediger kilde]

Historien begynner i 1877, syv måneder etter de siste hendelsene i Sesong 1. Leiren har nå blitt noe mer ryddig og sivilisert. Når Swearengen i all offentlighet nedvurderer Bullocks evner som sheriff, og antyder at Bullocks fokus ikke er på jobben hans på grunn av hans affære med Alma Garret, begynner Swearengen og Bullock slåss. De faller ved et uhell over Gem-balkongen. Al er i ferd med å skjære over Bullocks strupe midt i den gjørmete gaten, men stopper etter å ha fått øye på Bullocks kone Martha og sønnen William ankomme leiren deres.

Bullock forteller Alma at de enten må forlate leiren, eller slutte å krangle med hverandre. Garret sier seg enig i at det er bedre å avslutte forholdet, og forbli i byen. Garret oppdager at Calamity Jane er gravid med Bullock og betror seg til Trixie. Garret aksepterer å gifte seg med hverandre, for å redde henne fra å bli forelder på egen hånd. Swearengen kollapser på kontoret sitt, med døren låst. Hans bekymrede medarbeidere bryter seg til slutt inn på kontoret. Dr. Cochran diagnostiserer Al med nyrestein, og gjennomfører en dreneringsprosedyre. Swearengen får et lite hjerneslag i denne prosessen.

Joanie Stubbs åpner sitt eget bordell, The Chez Amis, med sin nyankomne partner Maddie. Francis Wolcott, en geolog som arbeider for George Hearst, ankommer Deadwood og gjør seg snart gjeldende på Chez Amis. Wolcott har betalt for transporten av de fleste av de prostituerte, for å imøtekomme hans egen selektive smak. Cy Tolliver får vite om Wolcotts seksuelle tilbøyeligheter og lokker ham, noe som resulterer i at Wolcott myrdet Carrie og Doris - to av Joanie Stubbs prostituerte. Når Maddie forsøker å presse penger fra Wolcott, dreper han henne også. Cy Tolliver får likene fjernet, og benåder Wolcott. Joanie sender de gjenværende kvinnene bort, for at de skal være trygge fra Wolcott. Joanie betror seg til Charlie Utter angående drapene.

Alma sparker frøken Isringhausen, Sofias lærer. Isringhausen henvender seg til Silas Adams under påskudd av frykt for livet hennes i hendene på enken Garret, og de innleder et forhold. Isringhausen overbeviser Adams om å la henne møte Swearengen. Samuel Fields vender tilbake til leiren. Han forsøker å verve Hostetler i planene sine. Bullock blir tvunget til å redde ham fra en sint mobb ledet av Steve som ønsker å drepe ham. Etter at en alkohol-påvirket Steve onanerer på Bullocks hest som hevn, tvinger Fields og Hostetler ham å signere en skriftlig tilståelse om bestialitet. Innrømmelsen kommer til å bli publisert, dersom Steve forårsaker noen flere problemer i fremtiden.

Hugo Jarry, en -kommissær fra Yankton, forsøker å overtale Swearengen og Tolliver om at Deadwood burde bli en del av Dakota-territoriet i stedet for Montana. Alma Garret får hjelp av Sol Star for å etablere en bank i området. Wolcotts agent Lee brenner likene til fangede kinesiske prostituerte, som har dødd av underernæring når de var under hans kontroll. Mr. Wu blr rasende, og ber om Swearengens hjelp for å stoppe Lee. Fordi Lee er ansatt i Wolcott, som igjen er ansatt av George Hearst, nekter Swearengen all hjelp før etter at alle forhandlinger om byens fremtid er løst.

William Bullock blir tråkket på av en hest, og dør flere timer etter. Begravelsen hans blir deltatt av mange av Deadwoods innbyggere, og gudstjenesten utføres av pastor Andy Cramed. George Hearst ankommer Deadwood og når han får vite om drapene begått av Wolcott, konfronterer han og gir ham sparken. Hearst kjøper deretter Grand Central-hotellet fra E. B. Farnum. Den skamfulle Wolcott begår deretter selvmord ved henging. Tolliver påstår å være i besittelse av et brev hvor Wolcott uttaler at Hearst var klar over hans morderiske atferd, Tolliver utpresser Hearst for 5 % av hvert gull-krav han har skaffet seg i Deadwood.

Alma Garret og Ellsworth gifter seg ved en seremoni utført av Andy Cramed, på Grand Central-hotellet. Swearengen og Silas Adams klarer etter hvert å få de offisielle papirene, som bekrefter Deadwoods annektering til Yankton-territoriet, signert av Bullock og Swearengen - med Hugo Jarry til stede. Andy Cramed angriper Tolliver utenfor Bella Union, og stikker ham med en kniv.

Sesong tre[rediger | rediger kilde]

Denne handlingen begynner seks uker etter hendelsene i sesong 2. Regjeringen og lovverket, så vel som interessene til mektige kommersielle organisasjoner, begynner å ankomme Deadwood. Hearst får flere av sine egne gruvearbeidere fra Cornwall myrdet, når de forsøker å forene seg i en arbeider-bevegelse. Et nytt valg blir annonsert: Star og Farnum stiller til valg som ny ordfører, mens Bullock og bartender Harry Manning konkurrerer om å bli valgt til ny sheriff. Sin over at Hearst fikk noen drept i Gem, avlyser Al alle valg-debattene i et forsøk på å gjenopprette hans egen posisjon i området.

For å lære Al en lekse og tvinge ham til å hjelpe Hearst med å kjøpe Almas gull-gruve, lar Hearst sin ledende håndlanger, kaptein Turner, hogge av en av Als fingre. Men Hearst blir rasende når Alma bare tilbyr ham en bare ikke-kontrollerende andel av området. Tolliver kommer seg sakte med sikkert etter å ha blitt knivstukket, og kommer seg på beina igjen. Hearst vet at Cy lyver om å ha et brev fra Wolcott, men bestemmer seg for å ansette Cy for å hjelpe til med å håndtere medlemmene av leiren.

aEn omreisende skuespiller Jack Langrishe ankommer Deadwood sammen med teater-troppen sin. Han er en gammel venn av Swearengen og kjøper etter hvert den tidligere Chez Amis (nå en gammel skole) av Joannie Stubbs, på den betingelse av at han bygger en ny skole for alle barna i leiren. Alma opplever at graviditeten hennes truer helsen hennes, og begynner å bruke narkotika igjen.

Skuespillere[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ [1]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]