Currywurst

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Berliner currywurst

Currywurst er en stekt eller fritert kokepølse eller bratwurst som vanligvis blir servert oppskåret og med en saus av ketsjup eller tomatpuré og i tillegg karripulver. Annet tilbehør er rundstykker eller pommes frites. Currywursten regnes å ha sitt opphav i Berlin, men har spredt seg til store deler av Tyskland.

Historie[rediger | rediger kilde]

Minnetavle over Herta Heuwer

Herta Heuwer regnes som currywurstens oppfinner.[1] Ifølge hennes egne opplysninger tilbød hun fra sin pølsevogn (tysk: Imbiss) første gang 4. september 1949 stekt kokepølse med en saus av tomatpuré, karripulver, Worcestershiresauce og annet tilbehør. I januar 1959 fikk hun varemerkebeskyttelse for Chillup som navn på sausen.[2] Herta Heuwers pølsekiosk holdt til i Kaiser-Friedrich-Strasse 59 og utviklet seg til en institusjon. Kiosken var åpen dag og natt og beskjeftiget på det beste inntil 19 salgsdamer. Firmaet Kraft Foods prøvde å sikre seg retten til oppskriften, men ble avvist.[trenger referanse] I 2003 ble det ved salgsstedet (Kantstrasse 101) opprettet en minneplakett over Hertha Heuwer.

Fra 1980-årene fikk currywursten som hurtigmåltid sterk konkurranse fra den tyrkiske døner og den amerikanske hamburger. Currywursten hadde utviklet seg til det mest populære kioskmåltid i Tyskland. Særlig utbredt er den i Berlin, Hamburg, i Ruhrområdet, Rhinområdet og er ofte en del av menyen i bedriftskantiner. Retten tilberedes i lokale variasjoner.

Det tyske Currywurstmuseet ble åpnet 15. august 2009 i Berlin.

Currywurst i Berlin[rediger | rediger kilde]

Konnopke’s Imbiß i Schönhauser Allee

Currywursten i Berlin finnes i to grunnleggende ulike varianter: med eller uten tarm. De pølsene som i begynnelsen ble brukt med tarm var saltet og lettrøkt og besto av finmalt svinekjøtt og delvis også storfekjøtt.

Pølsene blir stekt og deretter fritert. Før servering blir pølsen kuttet i passe stykker. En av de tradisjonsrike pølseboder i Berlin som Krasselt i Steglitz serverer imidlertid pølsen kuttet i to og med en trestikke som bestikk. Pølsen blir overøst med saus og bestrødd rikelig med karripulver (eventuelt motsatt). Det kan også tilføyes kajennepepper og bestillingen skal da være scharf (skarp) eller extra scharf. Det kan også bestilles med paprika og bestillingen lyder da mit Körnern. Annet tilbehør er Worcestershiresauce eller scharfen Zwiebeln (løk med chili).

I Øst-Berlin ble currywursten kjent i 1960-årene, bl.a. gjennom Konnopke’s Imbiss. I DDR ble retten tilbudt bare uten tarm, antakelig fordi tarm var mangelvare.

Currywurst i Ruhrområdet[rediger | rediger kilde]

Profi-Grill i Wattenscheid

I Ruhrområdet og området omkring blir currywurst laget av bratwurst. Pølsene som kjøpes hele blir delt på stedet av en kuttemaskin. Denne pølsekuttemaskinen ble utviklet av Friedhelm Selbach i Radevormwald i 1963.

Det er i dette området ikke vanlig å bruke paprika, men i stedet kajennepepper. Etter ønske kan det også tilsettes en sjasjlyksaus.

VW-Currywurst[rediger | rediger kilde]

Produksjon av VW-Currywurst i 1973

Currywursten i VW-kantinen i Wolfsburg er viden kjent. Den første currybockwurst ble laget der i 1973.[3] Hvert år produseres millioner av pølser.[4] I 2008 var produksjonen 3,5 millioner.[5] Suksessen kommer muligvis av en særlig krydderblanding i ketsjupen.[5] VW-currywursten kan ses i currywurstmuseet.[6]

Currywurst i politikken[rediger | rediger kilde]

Currywurst med Pommes frites

I forbindelse med kritikken av muligheten for å ta patent på liv anmeldte Greenpeace i 2002 krav på patent på Riktig lekre currywurst[7]

Currywurst i kunsten[rediger | rediger kilde]

Uwe Timm skrev i 1993 en novelle kalt Die Entdeckung der Currywurst.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Who´s Who
  2. ^ Münchener Patentamt nummer 721319
  3. ^ «"Die Meister der Currywurst" i metallzeitung 2/2009» (PDF). Arkivert fra originalen (PDF) 15. februar 2015. Besøkt 18. august 2011. 
  4. ^ FAZ: Garantiert ohne Motoröl: Currywurst von Volkswagen
  5. ^ a b «"Die Meister der Currywurst" i metallzeitung 2/2009» (PDF). Arkivert fra originalen (PDF) 15. februar 2015. Besøkt 18. august 2011. 
  6. ^ «VW-Currywurst i Berliner Currywurstmuseum». Arkivert fra originalen 17. mars 2012. Besøkt 18. august 2011. 
  7. ^ Greenpeace: Keine Patente auf Leben[død lenke]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Wiktionary: Currywurst – ordbokoppføring