Crooked House

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Crooked House
Generell informasjon
GenreKriminalfilm, dramafilm, mysteriefilm, romanfilmatisering
Utgivelsesår2017
NasjonalitetStorbritannia
Lengde115 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiGilles Paquet-Brenner Rediger dette på Wikidata
ManusJulian Fellowes Rediger dette på Wikidata
Basert på
Crooked House Rediger dette på Wikidata
Produsent(er)James Spring, Sally Sandberg Wood,[1] Joseph Yaskin Abrams
FotoSebastian Winterø Rediger dette på Wikidata
Foran kamera
MedvirkendeMax Irons, Glenn Close,[2] Gillian Anderson,[2] Christina Hendricks,[2] Honor Kneafsey,[2] Terence Stamp,[2] Julian Sands,[2] Stefanie Martini,[2] Roger Ashton-Griffiths,[2] Amanda Abbington,[2] Christian McKay[2] Rediger dette på Wikidata
Annen informasjon
Farve/s.hvFarger Rediger dette på Wikidata
FilmselskapPublimetro México, Brilliant Films[3] Rediger dette på Wikidata
Distributør(er)Sony Pictures
Budsjett10 000 000 USD Rediger dette på Wikidata
Premiere(r)2017
29. november 2018 (Tyskland)[4]
21. november 2017 (Storbritannia, USA)[5]
Eksterne lenker

Crooked House er en mysterie-film fra 2017 regissert av Gilles Paquet-Brenner. Historien var basert på Agatha Christies fortelling fra 1949, med samme navn. Hovedrollene spilles av Max Irons, Terence Stamp, Glenn Close og Gillian Anderson. Filmen hadde premiere i 2017.

Handling[rediger | rediger kilde]

Sophia Leonides, barnebarnet til den avdøde greske forretningsmannen Aristide Leonides, besøker privatetterforsker Charles Hayward. Hun ønsker at Charles skal etterforske Aristides dødsfall, og mistenker at bestefaren hennes ble myrdet av et medlem av hennes egen store familie. Aristides insulin-injeksjon skal ha blitt tilsatt et stoff fra øyedråpene hans, noe som forårsaket et dødelig hjerteinfarkt. Sophia mener dette var bevisst, ikke tilfeldig. Charles tar motvillig på seg denne saken, blant annet fordi han hadde et kjærlighetsforhold til Sophia i Kairo. Charles ber om samtykke fra inspektør Taverner ved Scotland Yard, for å se på saken. Taverner hadde tjenestegjort sammen med faren til Charles, en dekorert tidligere politimann.

Charles intervjuer de forskjellige Leonides-medlemmene av familien, og finner snart motiver ved hvert familie-medlem. Alle tror at de kommer til å bli testamentert verdier av Aristides eiendom, men de mislikte hvordan han ofte hadde plagd og manipulert dem. Lady Edith de Haviland var søsteren til Aristides avdøde første kone, som hadde flyttet inn for å ta hånd om sine nevøer - etter at de hadde mistet moren deres. Men Haviland foraktet svogeren sin. Aristides eldste sønn, Philip, mislikte sin egen far for å ikke ha utnevnt ham som etterfølger til familie-bedriften deres. I tillegg hadde Aristides nektet å finansiere produksjonen av et manus Philip hadde skrevet for sin kone, Magda, en falmende teater-skuespillerinne. Philip og Magda ga Aristide tre barnebarn: Sophia, Eustace (en tenåring rammet av polio) og Josephine, en smart 12-åring - som ofte spionerer på resten av familien sin.

Den yngre sønnen, Roger, er administrerende direktør for en stor bedrift. Men hans arbeid er en fiasko, noe som krevde flere økonomiske redningsaksjoner fra Aristide. Hans dominerende kone Clemency er en biolog med omfattende kunnskap om forskjellige giftstoffer. Aristides andre kone, Brenda, er yngre enn ham og en tidligere danserinne. Men resten av familien mistenker henne for å ha myrdet Aristide. Det var Brenda som hadde gitt ham den dødelige insulin-injeksjonen. Hun har også en affære med Laurence Brown, privatlærer for Leonides-barna. Men når Aristides andre testament blir funnet viser det seg at dokumentene aldri ble signert. Han døde derfor uskifte, noe som gjør at Brenda kommer til å arve hele eiendommen hans.

Charles sine henvendelser møter fiendtlighet fra det meste av familien. Josephine antyder at hun har funnet ledetråder som hun nekter å røpe, til Charles sin irritasjon. Begivenhetene tar en ny, forferdelig vending når stigen til Josephines trehytte blir sabotert og hun faller ned - og må derfor legges inn på sykehus. Charles mistenker at dette skyldtes Josephines vane med å spionere på de andre familie-medlemmene. Et annet signert testament blir også oppdaget, hvor det står at Aristides hadde planlagt å gi Sophia hele boet sitt til henne. Taverner kommer personlig for å ta ansvar for saken. Han føler at Charles sin romantiske historie med Sophia kompromitterer ham. Oppdagelsen av kjærlighetsbrev mellom Brenda og Laurence gir Taverner snart nok beviser til å arrestere dem for å ha myrdet Aristide, og drapsforsøket på Josephine.

Charles er imidlertid ikke overbevist om at Brenda og Laurence er skyldige, og bemerker Brendas barnlige intelligens og Laurences pasifistiske synspunkter som gjør dem usannsynlige kandidater for å være mordere. Sophia bemerker at kjærlighetsbrevene kunne vært forfalsket. Charles vender tilbake til familiens eiendom etter å ha vært i London, når Josephines barnepike blir forgiftet og dør på grunn av varm sjokolade som hun hadde tilberedt for seg selv og Josephine. Charles ber Josephine fortelle alt hun vet, men hun nekter. Edith de Haviland tar deretter med seg Josephine, og de kjører sin vei. Rettsmedisineren oppdager at barnepiken døde på grunn av cyanid-forgiftning. Charles mistenker Edith, og leter gjennom hageskuret hennes - hvor han oppdager en flaske cyanid. Men han finner også Josephines notatbok, begravet i kalsiumoksid - noe som kunne ha ødelagt hele boken hvis de ikke hadde funnet boken tidsnok.

Charles og Sophia skynder seg etter Edith, som la igjen en beskjed til Charles i bilen hans. Dette viser seg å være en tilståelse av drapet, men Charles tror ikke på dette. Sophia begynner deretter å lese fra Josephines notatbok, og oppdager sannheten: Det viser seg at det var Josephine som hadde myrdet Aristide. Han hadde forhindret fra å ta ballett-timer, og hun kjedet seg. Josephine iscenesatte også sitt eget fall fra trehytta, forgiftet barnepiken sin (som hadde begynt å mistenke henne fra å stå bak) og forfalsket Brendas kjærlighetsbrev. Edith hadde oppdaget at Josephine var morderen, og hun tilsto for å frikjenne Brenda og Laurence - og kanskje for å spare Josephine for å tilbringe resten av livet ved psykiatriske institusjoner. Før Charles og Sophia rekker å ta dem igjen, kjører Edith ut av kanten ved et steinbrudd - og dreper både seg selv og Josephine.

Skuespillere[rediger | rediger kilde]

  • Glenn Close som Lady Edith de Haviland
  • Terence Stamp som Taverner
  • Max Irons som Charles Hayward
  • Stefanie Martini som Sophia Leonides
  • Julian Sands som Philip Leonides
  • Honor Kneafsey som Josephine Leonides
  • Christian McKay som Roger Leonides
  • Amanda Abbington som Clemency Leonides
  • Gillian Anderson som Magda West
  • Christina Hendricks som Brenda Leonides
  • Preston Nyman som Eustace Leonides
  • John Heffernan som Laurence Brown
  • Jenny Galloway som Nanny
  • Jacob Fortune-Lloyd som Brent
  • David Kirkbride som sersjant Glover
  • Tina Gray som miss Ackroyd.
  • Roger Ashton-Griffiths som Mr. Gaitskill
  • Andreas Karras som Iannois Agrodopolous
  • Gino Picciano som Aristide Leonides

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Reid Hoffman (5. mai 2003) (på en), LinkedIn, LinkedIn personlig profil-ID sallywood, Wikidata Q213660, https://www.linkedin.com/ 
  2. ^ a b c d e f g h i j (på cs) ČSFD, 2001, Wikidata Q3561957, https://csfd.cz 
  3. ^ https://www.hollywoodreporter.com/movies/movie-news/brilliant-films-tele-munchen-group-188460/; besøksdato: 14. februar 2023.
  4. ^ Internet Movie Database, verkets språk engelsk, www.imdb.com, besøkt 9. april 2017[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ Internet Movie Database, www.imdb.com, besøkt 26. november 2022[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]